Румен Петков: Във Варна почти не остана висш държавен служител, който да не е крал

Изнасяме заседанията на Министерски съвет, за да можем да кажем, че Орешарски е посетил Бургас, Варна и т.н.

Така и така те изгониха от Италия, погледни какво става в избирателния ти район Варна. Там почти не остана висш държавен служител, който да не е крал. Ти ги държиш на работа. Това, може би, е твоят стил на поведение. Това е част от поредното послание на Румен Петков към премиера Орешарски.
Ето и текстът:
Вчера бяхме свидетели на уникален случай в международните отношения. Италианският министър-председател по един доста ясен начин не допусна посещението на българския министър-председател в Италия. Нашият посланик там Марин Райков унизи Орешарски с една много цинична усмивка и обяснението, че основната причина за изпъждането на Орешарски е фактът, че е в навечерието на евроизборите. Т.е., когато посещението е договаряно, италианците очевидно не са знаели, че влизаме в този ключов момент.
Редно е да си припомним, че Марин Райков беше човекът, който стартира процедурата по открадването на печатницата на Народна банка. И също така е редно да си припомним, че това мнозинство на БСП и ДПС и това правителство не направиха нищо, за да дадат на прокуратурата този грабеж. Само, че италианският премиер застана на принципни позиции – на него инструменти не му трябват, на него му трябват колеги и партньори. А той разбира, че Орешарски е инструмент.
Така и така те изгониха от Италия, погледни какво става в избирателния ти район Варна. Там почти не остана висш държавен служител, който да не е крал. Ти ги държиш на работа. Това, може би, е твоят стил на поведение. Но италианският ти колега ти показа, че този стил на поведение е неприемлив. Редно е да се замислиш, че за една година, като министър-председател, си се виждал само с румънския си колега и македонския си такъв. Не е нужно да се прави сравнителен анализ на премиера Сакскобургготски и който и да е друг от твоите предшественици. Това поставя България в една очевидна изолация. И това не е въпрос на неумение на МвНР, това е въпрос на отношение. Ти нямаш държавническо мислене, но ние, българите, го имаме. И трябва да го покажем на 25 май.