БСП принуждава работещи за АЕЦ "Козлодуй" да гласуват за тях?

Новините

24-05-2014, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Задържаха купувач на гласове в "Аспарухово"

Служител: В момента режат глави и всеки трепери

Служители, работещи за АЕЦ "Козлодуй", твърдят, че са били принудени от началниците си да събират гласове за партия. Как се събират списъци с лични данни в една от най-мощните български компании, дни преди вота в неделя?

В четвъртък вечер екип на bTV се среща в село Бутан с Асен Мончов - опитен дилър на гласове. Той уверява, че след минути тръгва да раздава пари на хората от своя списък - за да гласуват за определена политическа сила. Въпреки че, от медията не става ясно коя е партията, всички се досещат, че най-вероятно отново става въпрос за БСП.

„Тая вечер ще има леш там. Цялата махала е 1783 гласоподаватели”, казва мъжът.

Братът на Асен обаче щял да гласува за друга партия, защото работел на територията на АЕЦ "Козлодуй" и имал ясни инструкции. Гласувало се под натиск, но и срещу бонус към заплатата.

„Направо са им превели на заплатата по 50 лева на човек - на всички централаджии. Всички централаджии ги задължават да гласуват - това са 5000 човека. Един глас да не излезе - наред... Трябва да излязат 5000 гласа. В момента режат глави. И всеки трепери. Има заеми. Има по 100 бона на централаджиите”, казва мъжът, заснет със скрита камера.
Други работници в централата твърдят обаче, че няма да получат премия. Но пак ще гласуват насила - за още една партия, която била замесена в търговията. За целта трябвало да включат в схемата и семействата си.

„Гласуваме за ***, защото те ни дават хляба - това са думите, които съм чул. И ни се даде списък, на който да напишем трима човека, които ще гласуват за ***. Не се казва точно какви имена, защо, откъде... Ние ги подсигуряваме като работници... Страх - другото е тото. Знам как да гласувам, какво да правя”.

От централата са отказали коментар и среща с екипа на bTV.

Кои са партиите, за които се твърди, че си делят гласовете в централата, и кой купи село Бутан за вота? Цялото разследване ще бъде разкрито по време на изборното студио на bTV "Евровот" в неделя.