В понеделник Протестна мрежа изпрати 5 въпроса до политическите партии и коалиции

Новините

24-05-2014, 11:09

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Отговорите на най-голямата парламентарно представена партия у нас - ГЕРБ

В понеделник Протестна мрежа изпрати 5 въпроса до политическите партии и коалиции, участващи в евроизборите. Ето и отговорите на най-голямата парламентарно представена партия у нас ГЕРБ (оригиналният правопис е запазен).

1. Виждате ли алтернатива на членството на България в ЕС?
ГЕРБ е партия на европейското развитие на България. Ние стоим твърдо и последователно зад основните европейски ценности. Като член на Европейската народна партия, дебатът в или извън Европейския съюз за ГЕРБ не стои. Въпреки популистките заявки на български партии и политици, те се явяват на състезанието за европейския вот. Това доказва, че европейската ни същност се признава дори и от евроскептиците. За нас е важно българите да нямат съмнение за членството на България в ЕС. Затова нашето управление и позициите ни в момента доказват, че нямаме друга алтернатива.

2. Виждате ли мръсни пари в българската политика и какво ще направите срещу тях?
Очевидно е, че мръсни пари има в българската политика, както е очевидно, че българската политика произвежда мръсни пари. Най-яркото доказателство през последните седмици е разточителството и пищността, с която се правят някои политически кампании. Въпросът е кога, как и от кого ще бъдат платени тези авансово изхарчени мръсни пари.
Единственият финансов ресурс, на който ПП ГЕРБ разчита, е законната държавна субсидия. Тя се разходва според закона, публично и при строга отчетност.
Преградата пред мръсните пари в българската политика могат да бъдат МВР, Прокуратурата, Съда. Те трябва да следят за престъпленията и нарушенията, които се извършват на територията на страната, да прилагат законите, включително тези за Конфискация на незаконно придобитото имущество и Закона за предотвратяване конфликта на интереси.
Важна интитуция е и Сметната палата, както и всички финансово контролни органи. Те обаче не могат да бъдат истинска бариера за мръсните политически пари, ако не са освободени от политически натиск и зависимости. За съжаление, Сметната палата е поредната институция, политизирана от председателя на ПЕС и БСП Сергей Станишев, на която ГЕРБ няма доверие.

3. Какво ще направите, за да не продължава българския парламент да е Лафка за продажба на депутатски места и приемане на закони, диктувани от Газпром?
Отговорът е в ръцете на българския избирател. Единствено българските граждани са тези, които могат, гласувайки масово и без страх на 25 май, да сложат край на порочните практики, установени от новата четворна коалиция.
За нас дългосрочното решение е в създаването на нови правила за политическия и парламентарен живот. Дори и в промени в Конституцията, когато това бъде възможно. Но най-важното и належащо решение е в гарантирането на постоянното гражданско участие, гражданска реакция и дори обществен натиск върху изпълнителната, законодателната и съдебната влас. Това са сигурните гаранции, че това, което виждаме днес, няма да се повтаря и възпроизвежда отново.

4. Кои са партиите, срещу които ще поставите санитарен кордон, за да не влияят върху управлението на страната?
Партиите, които произвеждат и харчат мръсни пари в политиката, които прикриват липсата на политика и скритите си зависимости с популизъм и лъжи, не трябва да имат достъп до българската политика.
Когато ГЕРБ управляваше, макар и с малцинство, в Народното събрание решенията се взимаха прозрачно и с дебат. Но само българският гражданин е този, които ще избере новата формула на управление – поредно задкулисно коалиционно управление или открито и отговорно управление.

5. Зависите ли от медиите на Пеевски и имали ли сте уговорки за „чадъри“ с тях?
Не. Вижте публикациите им през годините и ще се уверите над кого и как те слагат чадъри. И как са търгували това.

Питахме КОЙ?
И ние питахме „кой?”. И вие и ние не получихме отговор. Но и вие и ние знаем какъв е той. Въпросът за бъдещето на страната ни обаче е „защо?” Неговият отговор трябва да получим възможно най-бързо.

Сега отговорете КАК?
Върховенство на закона, бързи реформи, силна политическа воля и ясна отговорност.