Всеки втори пренарежда листата

Новините

26-05-2014, 06:07

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Над 40% от хората смениха водачите

За първи път на тези избори народът пренареди листите на политиците. Над 40% от избирателите се възползваха от правото си да гласуват с преференция и сами да определят кой ще замине за Брюксел.
Най-отчетлив преференциалният вот беше при политическите коалиции. Между 57% и 69% от избирателите на Реформаторския блок са гласували не за тази формация, а за конкретен представител на една от петте партии в нея. Заради това дясното се оказа и изненадата на този вот. Водач на евролистата на реформаторите в края на изборния ден най-вероятно ще се окаже не Меглена Кунева (ДБГ), а Светослав Малинов (ДСБ). Тази своя тактика сините избиратели не криеха още по време на предизборната кампания. По този начин сините избиратели категорично показаха, че искат истинско дясно представителство. Опитите на лидерите на реформаторите да докажат, че политическата скала не е ориентирана ляво-център-дясно, а "против мафиотизацията на държавата" на практика се провалиха пред избирателите им. В същото време и все повече българи ясно заявяват, че желаят ясно определна дясна формация. В София РБ се очерта като втора политическа сила. Подобно е положението и в други големи градове. Най-вероятно това ще вкара отново в играта хората на Надежда Нейнски, подновявайки разговорите за единна дясна партия. За сметка на това остават неясни бъдещите позиции на Меглена Кунева, коментираха социолози.
Масово са се възползвали от правото на преференция и избирателите на една друга коалиция - тази между "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден". При нея за конкретен кандидат своя вот са дали между 44 и 51 на сто от избирателите й. Това е лесно обяснимо, тъй като формациите в нея са доста различни. Благодарение на ВМРО гласове към КОД се преляха от националистическите партии като "Атака" и НФСБ, които останаха извън парламента. Дори при монолитни партии като ГЕРБ и БСП преференциалният вот се оказа играещ. Той се движи в границите между 30 и 40 на сто, показаха анализите на различните социологически агенции. Опит да пренаредят листата са направили дори избирателите на симпатизантите на ДПС. С преференции там са гласували между 20 и 30 от избирателите според различните социологически агенции.