Малинов ще е евродепутатът от Реформаторския блок

Новините

26-05-2014, 14:55

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Вторият в листата на блока- Малинов печели повече гласове от бившия еврокомисар

Евродепутат от Реформаторския блок ще е Светослав Малинов, а не Меглена Кунева, съобщиха от Централната избирателна комисия. Промяната е заради преференциалния вот, при който вторият в листата Малинов печели повече гласове от Кунева.

Хората, които са се възползвали от преференциален вот, масово са гласували за водачите на листи, като избирателите на Реформаторския блок са изключение. Между 35% и 45% от българите са се възползвали от преференциалния вот, каза пред Агенция "Фокус" Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Още снощи са били обработени 55% от данните за преференциалния вот. Данните показват, че твърде висок процент от българите, са се възползвали от него, и че тази промяна в избирателната система, е полезна, защото повишава демократичността на изборите в България.

"Като казвам твърде висок процент, имам предвид засега процент над 35%, който може да се окаже и 45%. Дали това ще доведе до пренареждане на листите, е рано да се каже, но е много вероятно да доведе до пренареждане на някои листи", заяви Томов.

Относно процеса на приемане на протоколи и предаването им от районните избирателни комисии, Томов каза, че не вижда защо трябва да се говори за голямо забавяне при положение, че при преференциален вот, още тази сутрин на сайта на ЦИК са качени 55% от секционните протоколи.

"Обработката на районните протоколи може да се забави, дори при положение, че един протокол все още не е одобрен от ЦИК, но като цяло обработката на резултата върви със задоволително темпо. За една нощ повече от половината от данните са обработени”, добави той.