Наши ученици сложиха учените в джоба си

Новините

27-05-2014, 08:56

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Румен Данговски и Райна Гаджева донесоха второ и трето място от топсъстезание в САЩ

Свикнали сме математиците ни да печелят, където и да отидат. Десетки българчета се завръщат у нас от международни състезания с призове - и след това заминават отново, за да учат навън. Поредните двама български гимназисти се завърнаха с втора и награда в категория "Математически науки" от най-голямото международно състезание за предуниверситетска наука Intel ISEF, информира "Стандарт".

18-годишният Румен Данговски от Софийската математическа гимназия грабна второто място и приз от 1500 долара. Неговата връстница Райна Гаджева от Пазарджик пък бе трета. Тя получи 1000 долара и специалната награда от Американското математическо общество. Те се съревноваваха с над 1700 от най-обещаващите млади учени и иноватори от целия свят. Форумът се състоя от 11 до 16 май в Лос Анджелис. Проектите в това състезание се оценяват на място от над 1200 съдии от почти всички научни дисциплини.

"Да си призная, аз се притеснявах в началото да представя проекта си, защото той е в сферата на чистата математика и реално няма как да "излекува рак" - нещо, което е доста модерно напоследък", разказва Румен. "Имах предизвикателството да разкажа за идеите си на достъпен език и на хора, които не са конкретни специалисти в областта ми", допълва той.
Българинът, за когото "Стандарт" вече е писал, представи изследването си миналата година на лятната математическа школа в Масачузетс. Оттогава обаче то претърпя развитие и сега презентирах новите резултати, разказва Румен.
"В проекта си се занимавам с алгебрични структури, които не са комутативни, т.е. редът на операциите е значим. Преди да излезете, вие извършвате операции като обуване на чорапи и обуване на обувки. Но когато размените реда на операциите, резултатът е различен", дава пример младежът. "Такива структури са свързани с квантовата физика и имат най-различни приложения. За презентацията аз се бях подготвил предварително. Например, по време на Research Science Institute, когато представих разработката си за пръв път пред разнообразна публика (от ученици, занимаващи се с биология, до такива, занимаващи се с архитектура), трябваше да представя по бърз начин идеята за некомутативност. Изиграх метафора, която включваше операциите обуване на чорап и обувка- това изискваше много репетиции в предходната вечер. Журито, за моя изненада, бе изключително подготвено в моята сфера. Това беше страхотно, защото те харесаха аналогиите ми и в същото време предложиха как да развия проекта си за нататък", разказва младежът. Той е син на депутата от ГЕРБ Цецка Цачева, но в света на голямата математика роднинските връзки са без значение.
Проектът на Райна пък е за покриване на квадрати с размер малко по-голям от цяло число. В него тя изучава броя на единичните квадрати, които са нужни за покриването на определен по-голям квадрат. "Решение на този въпрос е намерено само в един случай и това е отворен проблем, който е обект на интерес за много математици в миналото и днес", разказва момичето. Райна споделя, че журито е било много положително настроено спрямо нея -"всички се усмихваха и казваха позитивни думи за това, което правя", разказва девойката. Тя била много любопитна да разгледа и Лос Анджелис, но покрай многото работа така и не им останало време за това. "Няма нищо - нали си свършихме добре работата", допълва тя.
Според Румен страхотното на Intel ISEF е това, че събира изключително разнообразни хора от целия свят. "Състезанието ти дава свободата да общуваш с ученици и потенциални млади учени, не само в твоята сфера, от над 70 държави. Много от тях са се борили за участие в Intel ISEF над 5 г. Запознах се с момиче от Пуерто Рико, което е в тази ситуация. Тя имаше много интересен проект по биология, откриващ нова мутация
спомня си той. След като се запознал с подробностите, осъзнал, че "и биологията е готина наука". "Intel ISEF ти показва, че не всичко е твоята дисциплина, и че е необходима комуникация с други потенциални учени от ранна възраст", заявява момчето. За Райна Intel ISEF е най-мащабното състезание, в което някога е участвала. "Беше изключително интересно да се запозная с различните култури. А относно самата състезателна част - силна конкуренция, професионално жури и голяма доза напрежение", казва момичето, което явно черпи адреналин от математиката.
И Райна, и Румен са се насочили към следване в Америка. Румен най-вероятно ще избере Масачузетс. "Искам един ден да приложа математическите си познания. Мисля си за квантова физика. Според мен MIT най-много ще ми помогне в тази насока", казва момчето.
Пътят на Райна вероятно също ще бъде свързан със САЩ. "Надявам се там да продължа образованието си, като то най-вероятно ще бъде свързано с математика. След университета - не знам. Може би ще остана някъде в чужбина, може би ще се върна... Времето ще покаже", казва момичето. "До момента нямам толкова ясни планове за бъдещето си. Математиката ще е намесена, за точна професия обаче не мога да кажа. Тепърва ще опознавам света и възможностите, които ми предлага".