Тайно разпределят парчетата от баницата във властта

Новините

28-05-2014, 06:21

Снимка:

"Труд", архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

"Най-невралгични" са сферите на земеделието, здравеопазването, образованието, регионалното развитие

Среща между лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан след завръщането на първия от Брюксел ще сложи начало на разговорите за съдбата на кабинета "Орешарски".
Според източници на "Труд" Станишев трябваше да кацне в София късно вечерта и е по-вероятно сбирката на лидерите да е в сряда. Очаква се лидерът на левицата да е в Народното събрание за евентуалните дебати по вота на недоверие срещу правителството. Още не е ясно дали те ще състоят - ако "Атака" не дойде в парламента, кворумът е под въпрос.
На втория ден след евровота в БСП и в ДПС тръгнаха версии за бъдещето на коалицията. "Преди да мислим за рокади в правителството, трябва да сме наясно какъв е хоризонтът му", каза пред "Труд" високопоставен член на управляващото мнозинство.
Засега сценарият за ремонт на кабинета и на управленската му програма изглежда най-вероятен, въпреки заявката на Станишев от Брюксел, че "очакванията за промени са неоснователни, но трябва да се даде нова сила на правителството".
Според политици от управляващите "най-невралгични" са сферите на земеделието, здравеопазването, образованието, регионалното развитие. В първите три от ДПС щели да настояват за нови ангажименти на правителството, които тепърва ще се дискутират. Възраждала се и идеята за разделяне на ресорите "икономика и енергетика", както и структурни промени в регионалното развитие и инвестиционното проектиране заедно със смени на министри. Тези ходове обаче можели да изчакат във времето.
Първият ремонт ще е в екоминистерството, защото Искра Михайлова (ДПС) става евродепутат. За поста се спрягат или бившият евродепутат Метин Казак, или друг "млад експерт".
"В останалите ресори също има хора, които са "на дузпата" - земеделие и здравеопазване", заяви запознат. От Греков недоволстват и в ДПС, и среди в БСП. За поста на земеделския шеф Димитър Греков отново се завъртя името на шефа на агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов. Другата вероятност била бившият шеф на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков. ДПС вероятно ще настоява и за смяна на шефа на фонда Мирослав Николов от квотата на БСП.
За наследник на здравния министър д-р Таня Андреева се спряга сегашният заместник д-р Бойко Пенков. Името на управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова също се завъртя за поста, но тя отказала, твърдят запознати.
Паралелно тече и драма в БСП заради изборния резултат. Зам.-шефът на партията Янаки Стоилов заяви пред, че на следващи избори левицата трябва да се яви с ново ръководство. Станишев отговори задочно, че на Стоилов често му се случва да обърка мястото и времето.