200 000 сомалийски деца заплашени от гладна смърт

Животът

28-05-2014, 10:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Само 15 милиона долара от необходимите 150 са постъпили по сметките на УНИЦЕФ

До 200 хил. деца под петгодишна възраст в Сомалия може да починат до края на годината от тежко недохранване, ако ООН не получи спешно финансова помощ за предотвратяване на масов глад, предупредиха представители на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), пише Vesti.bg, цитирайки агенция Ройтерс.

Във фонда са получени само 15 млн. от поисканите от страните дарителки 150 млн. долара, необходими за осигуряване на жизненоважно здравно обслужване на над 3 млн.жени и деца в Сомалия тази година, посочи организацията.

Ако не набавим незабавно тези средства, УНИЦЕФ ще бъде принуден до месец да преустанови крайно необходими, животоспасяващи медицински грижи, каза говорителят на фонда Кристоф Булиерак.

По данни на УНИЦЕФ около 50 хил. сомалийски деца до петгодишна страдат понастоящем от много тежка форма на недохранване. Сомалийското правителство се опитва да наложи някакъв ред в страната, която сваления преди 20 години диктатор Мохамед Сиад Баре остави в хаос.

УНИЦЕФ осигурява финансиране на 70% от здравните грижи, включително лекарства, ваксини, заплати на персонала и гориво за генераторите в болниците, главно в Централна и Южна Сомалия, каза Булиерак.

Западните страни се опасяват, че Сомалия може да потъне отново в хаос, превръщайки се в инкубатор на ислямистки екстремисти.