Шамар на полицай ще се наказва с до 3 години затвор

Новините

28-05-2014, 14:27

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От ГЕРБ очакват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на новоприетия Закон за МВР

Депутатите приеха на второ четене новия закон за МВР. Законопроектът беше внесен от Министерски съвет преди повече от половин година, пише vesti.bgОсновната част от закона беше гласувана преди парламентарната ваканция за евровота. Преходните и заключителни разпоредби обаче останаха за след изборите заради проблемен кворум в пленарна зала.

До гласуването на текстовете се стигна без съществени дебати, съобщи БГНЕС.

Още докато течеше приемането на финалните текстове, от ГЕРБ обявиха, че очакват държавният глава Росен Плевнелиев да наложи вето на закона. "Този закон е пагубен за системата", настоя бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Една от промените в новото законодателство предвижда главният секретар на МВР да бъде назначаван не с указ на президента, а от Министерския съвет.

Според вицепремиерът Цветлин Йовчев в бъдеще вътрешният министър няма да може да се намесва пряко в оперативната дейност, нито да влияе върху решенията, разследванията и резултатите от тях, включително и върху решенията дали да се използват специални разузнавателни средства. Главният секретар вече ще е с петгодишен мандат.

С преходните и заключителни разпоредби на закона отпада възможността нападение над полицай да се прилага Указът за дребното хулиганство, според който се налага наказание задържане до 15 денонощия или глоба от 100 до 500 лв. Нанасянето на телесна повреда на полицай ще се наказва с до 3 години затвор и до 10 години, ако поражението е тежко.

Новият закон ще гарантира и заплащането за извънреден и нощен труд на служителите на реда. Досега служителите на МВР получаваха допълнителни пари за до 50 часа извънреден труд месечно, а новите текстове предвиждат до 70 часа месечно. Извънредната работа ще се заплаща със 150% от обичайното възнаграждение.

Законът урежда и промени в синдикалната дейност в силовото ведомство, като се въвежда изискване представителност. В състава на Съвета за социално партньорство при МВР ще влязат два от общо шестте полицейски синдиката, като в новия текст от закона е регламентирано, че за представителни ще се смятат синдикатите, в които членуват поне 5% от служителите на министерството и които имат звена в 1/3 от структурите му.

След приемането на закона председателят на парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов заяви, че за първи път са били отчетени дългогодишни социални искания на служителите на МВР. "Надявам се след приемането му всички онези права и отговорности на служителите да бъдат спазвани по закон и Конституция", допълни той.