Кафе Доган-Местан преди Деня Х за кабинета

Новините

30-05-2014, 05:51

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

ДПС ще подкрепи правителството при вота и не е оттеглило подкрепата си за премиера Пламен Орешарски

Денят Х за кабинета "Орешарски", за който от изборите насам говори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, едва ли ще е днес. До вечерта във вторник прогнозите и аритметиката показваха, че кабинетът най-вероятно ще оцелее.

След вчерашното заседание на кабинета енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че няма никакви притеснения, но уточни, че бъдещето на кабинета ще се реши от политическите лидери. Вицепремиерът Цветлин Йовчев обаче смята, че колко ще бъде дълъг мандатът и животът на това правителство, ще се реши в парламента.

Сутринта Народното събрание трябва да гласува четвъртия вот на недоверие срещу властта, поискан от ГЕРБ за провал в енергийната политика.

"Търсят се" 121 гласа

За да е успешен вотът, първо парламентът трябва да събере кворум. След това опозицията трябва да събере поне 121 гласа срещу правителството. ГЕРБ разполагат с 93 депутати. Трима от независимите - двамата от "България без цензура" Румен Йончев и Светлин Танчев, както и последният изгонен ГЕРБ-ер Даниел Георгиев, също ще дадат вот "за" сваляне на правителството. Не е ясно дали напусналия партията на Бойко Борисов Красимир Стефанов ще дойде в парламента, за да осигури 97-ия глас срещу властта - в последните седмици той отсъства, а официалното обяснение от ББЦ е здравословен проблем. От формацията на Николай Бареков очакват и да се включат в разговорите на БСП и ДПС за това дали политическата обстановка ще се успокоява с ремонт на правителството и програмата му, или все пак ще се върви към предсрочен вот.

"Едва ли кабинетът ще падне днес", прогнозира пред "Труд" високопоставен опозиционер. В среди, близки до ГЕРБ, обаче вчера очакваха "големи новини", но без да издават конкретика. Една от версиите бе, че ГЕРБ може да напуснат отново парламента и да тръгнат на протести. От два дни се възобновиха и протестните шествия от Министерския съвет до Народното събрание, започнали преди година. В тях вече участват открито политици от партията на Борисов.

В парламентарните кулоари плъзна слух, че депутати от БСП може и да не подкрепят правителството, но без да се цитират конкретни "заподозрени". За да е успешен вотът на недоверие обаче трябват още 25 гласа.

"Атака" потенциално могат да произведат изненада, ако гласуват с опозицията, но според депутати това е "твърде малко вероятно". "Националистите нямат интерес правителството да падне, най-малкото заради слабия си резултат на евровота", анализираха парламентаристи. Окончателната позиция ще е ясна днес.

ДПС ще подкрепи правителството при вота и не е оттеглило подкрепата си за премиера Пламен Орешарски, стана ясно и от думите на Лютви Местан.
БСП и ДПС по списък имат общо 120 депутати.

В очакване на лидерска среща

И лидерът на БСП Сергей Станишев, и Местан отрекоха вчера да са имали среща. "Предполагам, че много скоро ще се видим с г-н Станишев", каза Местан.

Очаква се в БСП анализът на резултатите от евровота да започне днес, но само на ниво изборен щаб. Станишев смята, че първо тръбва да има анализ, а после - разговори. 
Ръководството на ДПС и парламентарната група ще се съберат идния понеделник или вторник, научи "Труд".

Предстои анализът на вота по региони, защото макар и да е единствена партия с повишен изборен резултат, има региони, в които ДПС е загубило гласове - например в град Кърджали, обясниха партийци. Вероятно ще се обсъждат и опциите за ремонт на кабинета.

Местан обяви, че е пил кафе с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но отказа да разкрие нещо от разговора. И добави, че тези срещи са регулярни. От думи на Станишев стана ясно, че лидерът на ДПС се е виждал и с президента Росен Плевнелиев, който водел неофициални консултации за резултата от вота.

Борисов “отвори” вратата

“Колкото и да не ми е приятно - отварям вратата към всички, включително към БСП, незабавни предсрочни избори и след това както ни подреди народът. Дори и загубили БСП са втора политическа сила и зад тях стоят избиратели.” Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вчера. Но постави условие - първо оставка и нови избори и “съм готов да разговарям с БСП и ДПС”.

Той каза, че не е водил разговори с ДПС, нито с Плевнелиев, с изключение на телефонен разговор след евровота. “За да има консултации при държавния глава, трябва да има оставка на правителството”, каза Борисов. 
Заместничката му Цецка Цачева пред Би Ти Ви отговори уклончиво дали ГЕРБ биха участвали в разговори с “България без цензура”: “Българските избиратели са тези, които не ги изключват. Те безспорно са субект на политическата карта, имат вече двама евродепутати. Но те извървяха пътя от дясното в лявото”, каза Цачева.

Станишев мълчи заБрюксел

В парламента Сергей Станишев не даде еднозначен отговор дали ще замине за Брюксел. “Нали имам няколко часа?”, попита соцлидерът. Причината е, че по закон ЦИК трябва да обяви имената на 17-те избрани български евродепутати днес. Дори и лидерът на БСП да бъде обявен за избран, в Изборния кодекс няма срок, в който да е задължен да каже дали ще става евродепутат и докога има право да се откаже от мандата, обясни пред “Труд” говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Ако кандидат се оттегли, комисията трябва да вземе решение за избор на следващия в листата. В случая с БСП това е Петър Курумбашев. Преди изборната кампания Станишев бе казал, че няма да ходи в Брюксел. Новият Европарламент ще се конституира на 1 юли.

 

Лютви Местан пред БНР: Избори утре е ултиматум. Трябва диалог


 ДПС не би подкрепило нов кабинет с нов министър-председател. Ние сме на категоричната позиция, че в рамките на 42-рото народно събрание, друг е въпросът колко ще бъде дълъг животът му, ние няма да подкрепим друг министър-председател освен Пламен Орешарски.


Това е волята на избирателите на ДПС. Един председател говори от името на своите избиратели. Но ние не сме сами в политическото пространство. ДПС е част от общественото мнение, но не е основна част. Затова аз, от една страна, отчитам вота на избирателите си, но от друга страна, имам доблестта да погледна на вота в неговата цялост. И вече, ако този втори поглед поражда необходимост от други решения, ние сме готови да участваме при вземането им.


От казаното не следва нито че ДПС е против предсрочни избори, нито че сваля доверието си от правителството на Пламен Орешарски.


Ако премиерът Пламен Орешарски предложи ремонт на кабинета, ние ще го подкрепим.
 
Сега не е време за еуфория, а за разумен диалог между основните политически сили и ние ще участваме в този диалог, но няма да продуцираме идеи за предсрочен вот. Решението не може да се очаква от ДПС.Избори утре е ултиматум. Не е време за ултиматуми.


ДПС ще изгражда образа си на лоялен, предвидим и коректен партньор сега и занапред.


Преувеличаването на ролята на ДПС е дълбоко некоректно. Искаме да чуем на първо място цялостния анализ на БСП. Ние далече не сме основният субект на властта, ние сме подкрепяща управлението партия.


ДПС, независимо от изборните резултати, няма абсолютно никакви претенции за разширяване на властовите си позиции.