Ще има промени в кабинета, обяви Орешарски

Премиерът не каза в кои сектори, предстоят му консултации с БСП и ДПС

Ще има промени в кабинета, но не са обсъждани, съобщи премиерът Пламен Орешарски на брифинг в парламента, цитиран от dnes.bg. Той заяви, че за това предстоят консултации с двете парламентарни групи, подкрепящи правителството – БСП и ДПС.

Орешарски обаче не посочи конкретни сектори, като заяви, че ще даде оценка, като мотивира промените. Той напомни и за наложителната промяна в МОСВ, след като министър Искра Михайлова стане евродепутат.

Орешарски каза, че на този етап не усеща колебание нито в подкрепата на БСП, нито на ДПС към правителството, но не изключва никакъв вариант.

Оставката е в джоба ми от първия ден, когато ми гласуваха кабинета, и с такова усещане трябва да бъде всеки премиер, вицепремиер, министър, това не са щатове, коментира още той.
Ще работим за оздравяване на енергетиката!

Според него за настоящия кабинет това дори важи с по-голяма сила, отколкото за партиен кабинет.

"До момента, до който имам подкрепата, си върша работата, без да се интересувам от хоризонти", категоричен бе той.

Премиерът каза, че има готовност да представи отчета за една година управление пред НС в удобно за парламента време.

Във връзка с проблемите в спешната помощ, Орешарски съобщи, че предстоят разговори за цялостното състояние на здравеопазването. Според премиера обаче  системата не може да се оправи само и единствено с увеличение на заплатите.

Орешарски съобщи, че управляващите мислят кой да е новият еврокомисар от България. "Не трябва да прибързваме, трябва да проследим първо европейския дебат, за да можем да се ориентираме към окончателен избор", каза той и шеговито прие предложение от медиите той да отговаря за енергетиката.

Все пак премиерът посочи, че крайната цел е с каква кандидатура България ще има по-силен портфейл и напомни, че нашето влияние не е такова, че да изберем ние портфейла.

Премиерът предложи следващата тема на вот на недоверие да бъде фискалната политика. Опитът показва, че ГЕРБ подбират слабите за себе си теми, за да внасят вотове, мотивира се той.

Гледам на този вот като на доверие да продължим да работим за оздравяне на енергетиката, каза Орешарски по повод днешното гласуване, след което кабинетът оцеля за четвърти път.

По думите му голяма част от социалните ангажименти са изпълнени, тъй като това е доста важен приоритет на БСП и той има отношение и към електората на БСП.

Премиерът заяви, че на последния Европейски съвет е подкрепил принципно кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК, защото той има повече гласове, отколкото е събрала ПЕС.