Витиевато Плевнелев намекна, че е готов да реди служебен кабинет

Новините

30-05-2014, 15:32

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

България е една от малкото държави-членки, която няма да изпрати представители на антиевропейска партия в Страсбург, горд е президентът

"Проведените в неделя избори за Европейски парламент имат и своето вътрешнополитическо измерение. Всеки от участниците трябва да направи своя анализ на изборите, да оцени какво казаха българските граждани". Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в изявление на "Дондуков" 2 по повод отминалия евровот, цитиран от News.bg.

Той подчерта, че като президент спазва стриктно Конституцията, затова не може да коментира как тези избори ще се отразят на правителството, тъй като не е в правомощията на държавния глава.

По думите му обаче парламентарно представените политически сили имат своята голяма отговорност. Съдбата на правителството се решава от Народното събрание и политическите партии в него, не от президента, подчертава Плевнелиев.

Президентът заяви, че не може да скрие своите притеснения от искането за предсрочни парламентарни избори на „България без цензура" и подчерта, че ще води разговори единствено с политическите сили в парламента.

Той намекна обаче, че през изминалата 2013 година (когато сформира служебен кабинет, б.р.) е показал, че може да носи своите конституционни отговорности и то в кризисна и непредвидима среда на масови протести.

"Ще продължа занапред да изпълнявам отговорно своите конституционни задължения, да чувам гласа на народа и да подкрепям гражданското общество в неговите справедливи искания.
В Президентството коалиции няма да се правят, формули „3-5-8" или каквито и да било други, няма да се спрягат. Нямам намерение да излизам извън конституционните си правомощия. Разговори - да, консултации - да, но посредничество и политическо брокерство от мен не очаквайте", подчерта Плевнелиев.

Той изтъкна обаче в същото време, че винаги е готов да работи и да участва в намирането на решение, като изтъкна, че вече втора година в България сме свидетели на висока нестабилност, на комбинация от кризи и ниско доверие на гражданите към институциите.

Плевнелиев апелира към управляващите „наистина много добре да си направят анализите какво им казаха избирателите в неделя". Защото, подчертава президентът, днес зависи изцяло от управляващите дали България ще продължи да генерира кризи или ще се намери национално отговорно решение за повече стабилност и перспектива за устойчиво подобряване на политическата и икономическа среда в България.

Президентът обяви, че ще разговаря с всички парламентарно представени политически сили във връзка с българската кандидатура за еврокомисар и предстоящия избор на нов председател на Европейската комисия.

"Очакваме България да предложи достоен човек, с когото да се гордеем. Надявам се, че ще бъде сложен край на подхода на задкулисието на избор в последния момент", каза Плевнелиев.

Той благодари на всички български граждани, които упражниха правото си на глас и препотвърдиха европейския избор на страната ни.

В заключение президентът се похвали с това, че България е една от малкото държави-членки, която няма да изпрати представители на антиевропейска партия в Страсбург.