ЦИК отписа Пеевски, Станишев остава евродепутат

Новините

30-05-2014, 15:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

varnautre.g

Всичко от Автора

Лидерът на ПЕС щял да се откаже в последния възможен момент преди крайния срок 1 юли

Лидерът на БСП Сергей Станишев няма да бърза да се отказва от избора си за евродепутат и ще направи това в последния възможен срок - до една седмица преди първото събиране на Европарламента, насрочено за 1 юли, съобщи mediapool.bg. Това съобщи той в петък, като потвърди, че няма да става евродепутат, но обясни късното отказване с ангажиментите, които имал като председател на ПЕС.

Той всъщност даде отговор и на правния казус за съвместимостта на две изборни длъжности - на евродепутат и на депутат от националния парламент.

"По всички европейски законодателства мандатът на един евродепутат започва от първата сесия, а това е 1 юли. Заседанието на групата (ПЕС) е преди това. Имам седем дни да напиша писмо до ЕП, че се отказвам. Не правете драми”, каза пред журналисти в парламента Станишев.

Ден преди това ЦИК излезе с решение, според което мандатът на евродепутата започва да тече от деня на първото заседание на новоизбрания европарламент и полагането там на клетва. Ако избран за евродепутат иска да се откаже от мястото си, той трябва да стори това до една седмица преди първото заседание със заявление до ЕП. Ако не направи това и остане евродепутат, чак тогава загубва другата си изборна позиция, в случая - на депутат от Народното събрание.

ЦИК реши и казуса с Делян Пеевски, който също обяви, че се отказва от мястото си в Европарламента и го отстъпва на следващия в листата на ДПС. Пеевски обаче е подал заявление за отказа си до ЦИК, членовете на комисията приеха за достатъчно волеизявлението му и няма да го обявят като избран за евродепутат. На негово място ще бъде обявено името на следващия в листата на ДПС, в случая Искра Михайлова.

Ангажиментът на Станишев - да се даде рамо на Шулц за председател на ЕК

"Имам ангажимент, който трябва да изпълня в групата на социалистите и демократите (в ЕП) на 18 юни, защото предложих пред премиерите (на страните членки на ЕС) да предложим (Мартин) Шулц за президент". Така обясни Станишев пред журналистите в парламента какви ангажименти има в ЕП преди официалното му откриване.

В качеството си на председател на ПЕС той щял да направи предложението лично. Той обаче допълни, че води консултации както с Мартин Шулц, така и с кандидата на ЕНП (Жан Клод Юнкер), по отношение на политиката на следващата Европейска комисия.

"Смятаме за много необходимо да се постигне промяна. Да не се прави нищо и да се продължава както и досега, няма да стане. Не е това, което европейците очакват. От тази гледна точка ще направим всичко необходимо да надградим нови приоритети. Подготвяме политически документ с приоритети, за които настояваме като условия за подкрепа на кандидата. Това ще бъде процес, който ще отнеме немалко време”, каза Станишев.

Станишев уточни, че след като ЕНП е първата политическа сила в европарламента, тя трябва да получи мандат за председател и да води преговори.