Румен Петков: При управлението на Орешарски некадърните уволняват кадърните

За скандален случай на уволнение от държавната администрация алармира бившият вътрешен министър

Румен Петков: При управлението на Орешарски некадърните уволняват кадърните. Крадливите уволняват почтените. Той е избрал с кои да бъде

Бившият вътрешен министър в кабинета "Станишев" алармира за скандален случай на уволнение от държавната администрация.

"В средата на месец май министърът на регионалното развитие и благоустройството уволни висш служител с изключителна подготовка и качества и с много сериозен принос за развиването и изграждането на ключови звена в министерството. Човекът, включително е принуден да подпише документи с невярно съдържание. За това се знае в Министерски съвет, знае се и в Административния съд, който е несъмнено какви  постъпките и действията ще предприеме. Знае и Пламен Орешарски като министър-председател. Информирани са и средствата за масово осведомяване с нарочно писмо от потърпевшия". Така накратко Петков резюмира историята.
 
Румен Петков се обърна към премиера с въпрос – как гледа на факта, че министър в неговия кабинет принуждава свой служител да подпише документ с невярно съдържание, за да бъде уволнен, приема ли това за нормално в съвременна България. "И какви безумия още трябва да се случат в МРРБ, за да разбере премиерът Орешарски, че то се управлява по престъпен начин", допълва той.

Румен Петков посъветва премиера - ако не е осведомен за случая, да изиска информация от г-жа Златанова. Или пък от г-жа Ана Страшимирова – председател на Комисията за защита от дискриминация.

"Трябва ли този човек да пише в Страсбург какъв репресивен апарат има правителството и да бере България срама от управлението на държавата, като цяло. Какъвто тя, впрочем бере така или иначе? И няма ли премиерът поне да опита да сложи край на това безчинстване в държавната администрация, което е за сметка на изключително добър професионализъм в този случай, но и човек с чувство за чест и достойнство. Той на улицата няма да остане, защото се е доказал в сектора си. А и съм сигурен, че след като историята на кабинета "Орешарски" приключи с предсрочни избори, този човек ще намери подходяща реализация в администрацията".

Петков призова Орешарски да не допуска да уволняват по такъв безпардонен и най-вече незаконен начин. "Този апел го пиша със съзнанието, че няма да го разбереш. Не знам защо не взема да пиша на Пеевски", заключи Румен Петков.