Качват записите от шофьорските изпити в Интернет

Животът

02-06-2014, 13:03

Снимка:

БГНЕС

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Изпитващите ще нанасят грешките в реално време и ще ги пускат онлайн

Край на опитите за купуване на шофьорски книжки. От днес вече всички практически изпити на кандидатите не само ще бъдат снимани от камери, но и записите от тях ще бъдат качвани в интернет, съобщава Нова ТВ. Така експертите от "Автомобилна администрация" се надяват, че ще има по-голяма прозрачност. И още една новост – вече са факт и електронните регистри за всички, които ще се учат да шофират.

Всичко само на едно гише или иначе казано - край на хартиените носители и бавенето пред гишетата в институциите. Само с няколко движения всички инструктори ще трябва вече да регистрират онлайн курсистите си. Датите на изпита и изборът на изпитващият също се определят от компютър на случаен принцип.

За да има пълна прозрачност, всяко нещо, което се случва по време на изпита, ще бъде записвано и качвано в специална система. За нея всеки кандидат ще получава ваучер с код. Така ще може да проверим след изпита си какви грешки сме допуснали. Камери по време на изпита има от няколко години, но досега кандидатите нямаше как да гледат записите си.

Всяка грешка, която правим по време на кормуването, ще се отбелязва на таблет, а не както досега на хартия. Така манипулации или затваряне на очи пред грешките ни няма как да има. Изпитващият ще има 15 секунди, за да отрази грешката на кандидата в системата.

"Има и едно притеснение, че в момента, в който представителят на изпитната комисия трябва да следи пътя, трябва да нанася грешките. Той ще има 15 секунди, но катастрофата става за 1 секунда", казва инструкторът Йонко Иванов.

Затова искането е изпитващите да седят отзад. Кандидатите пък се доволни от новите правила. "Ако смятаме, че сме направили някаква грешка или точно обратното, ще можем да търсим правата си по съдебен ред", споделя Илица.