Задържаният в разбитата нарколаборатория - 6 пъти осъждан

Крими

02-06-2014, 13:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спецакция удари домашна нарколаборатория във Варна

Грозят го от 5 до 15 години затвор и глоба до 100 000 лева

С богатата съдебна биография се оказа задържаният обвиняем в разбитата в края на миналата седмица нарколаборатория. Кольо Кол. бил осъждан 6 пъти за притежание, за разпространение на наркотици, в това число и за участие в престъпна група, създадена за наркопрестъпления.

Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража" за 26-годишния мъж, разследван за производство и разпространение на метаамфетамини в морската столица. Престъплението е при условията на опасен рецидив.

Обвиняемият беше арестуван при полицейска акция по сигнал в централната част на Варна. Служителите на реда получили информация, че Кольо "готви" различни химически субстанции в жилище, наето от него и продавал пико на зависими към дрогата лица. Полицаите иззели от обвиняемия 4 пликчета с вещество, което в настоящия момент е обект на експертиза. На 30 май Кольо Кол. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на ОД МВР Варна.

По информация от наблюдаващия прокурор, в наетата от Кольо квартира наистина се произвеждали метаамфетамини, но такова обвинение ще му бъде повдигнато в хода на разследването.

За да определи първоначалната мярка за неотклонение Варненският окръжен съд се запозна с убедителните материали и доказателства, събрани още в първите дни на разследването. Веществата, иззети при обиска и претърсването на дома му, както и свидетелските показания на лица, които редовно са купували амфетамини от Кольо,  по несъмнен начин обосновават предположението, че младият мъж е автор на престъпленията, за които е привлечен като обвиняем.

Притежанието, производството и разпространението на забранени от закона вещества е тежко престъпление, а извършено при условията на опасен рецидив се наказва от закона със затвор от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Изключителна тежест в аргументите на съда има и богатата съдебна биография на обвиняемия, осъждан 6 пъти за притежание, за разпространение на наркотици, в това число и за участие в престъпна група, създадена за наркопрестъпления. Тези факти категорично подкрепят извода, че Кольо може да извърши друго престъпление или да се укрие от наказателно преследване.

Ако обжалва първоначалната мярка за неотклонение "задържане под стража" обвиняемият ще се яви пред Варненския апелативен съд на 10 юни 2014 година от 10,00 часа.