Турски прокурори поискаха 98-годишна присъда за протестиращо момиче

Новините

02-06-2014, 13:55

Снимка:

bTV

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В южната ни съседка се възмущават от строгостта на обвинителите

Прокурори от южния турски град Анталия са поискали близо едновековни присъди за петима души, участвали в протестите срещу застрояването на парка "Гези" в Истанбул от миналото лято, както и в демонстрациите след смъртта на техен съмишленик по-късно през 2013 г., пише "Хюриет", цитиран от bTV.

Сред обвиняемите е и 20-годишната Айше Дениз Карачагил, която от 4 месеца е зад решетките. Тя стана известна като "момичето с червената забрадка" заради опитите на полицията и прокуратурата да обвържат цвета на нейния шал за глава със социализма в хода на разпитите.

Разследването срещу момичето получи голям обществен отзвук и даже беше превърнато в театрална постановка.

Карачагил може да получи 98 години лишаване от свобода заради "членство в терористична организация", "противопоставяне на закон на парламента" и "съпротива срещу служители на правоохранителните органи".

Прокурорите искат между 26 и 95 г. и 6 месеца за Мурат Сезгин, 16-55 г. и 4 месеца за Мустафа Йълмаз, 11-26 г. за Али Каракуш и 13-23 г. за Лейла Нуян.

Първото гледане на делото е насрочено за 12 юни в шести съд за тежки престъпления в Анталия. В южната ни съседка вече се надигат гласове на възмущение заради нереално високите присъди, поискани от държавното обвинение.