Обмисля се въвеждането на един учебник по всеки предмет

Животът

02-06-2014, 16:36

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В момента държавата давала милиони за учебници, които отивали в частни издателства

До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на среща с учители в СОУ "Христо Ботев"-Ивайловград, съобщиха от МОН.

По думите й в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства. Само тази година Министерският съвет одобри 42 млн. лева за преиздаване на учебници, предаде bTV.
"Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан", обясни министър Клисарова.
Тя добави, че в момента, ако едно дете се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците, защото те са различни. Според министира, ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата.
По думите й в момента се правят изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници.
Проф. Клисарова съобщи, че от вторник на страницата на МОН ще стартира Отворен форум за закон за училищното образование. Общественото допитване ще се проведе в няколко етапа. През първия етап експертите на МОН ще очакват предложения на електронната поща. След обобщаване на мненията ще бъдат публикувани както безспорните, така и все още спорните теми, за да се търси обществено приемливо решение по тях.
След следващ етап на допитването отново ще има обобщаване на мненията, като най-консенсусните ще бъдат включени в проекта за нов закон.