ЕК започва наказателна процедура срещу България за "Южен поток"

Новините

03-06-2014, 06:00

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Брюксел е изпратил официално писмо за известяване, а поводът е изборът на строител на газопровода

След поредица от предупреждения и критики за проекта "Южен поток" ЕК започва наказателна процедура срещу България. Брюксел е изпратил официално писмо за известяване, а поводът е изборът на строител на газопровода. На 24 май стана ясно, че победител в конкурса е "Стройтрансгаз консорциум". Снощи Шантал Хюз, говорител на дирекция "Вътрешен пазар и услуги" в ЕК, потвърди пред в. "Сега" лошата новина. Освен това тя посочи, че ЕК е "помолила" българските власти да преустановят проекта.

"Разбираме, че правителството е решило да започне изграждането на "Южен поток". Комисията вече изрази своята загриженост за спазването на европейските правила в областта на енергетиката. Но освен това имаме опасения, че са нарушени и правила за функционирането на вътрешния пазар - и по-конкретно процедурите за възлагане на публични договори", коментира Шантал Хюз.

По думите й на българските власти е изпратено предупреждение, в което се изисква официална информация по случая. Това е първата фаза на наказателната процедура. Сега правителството има едномесечен срок да даде обяснения пред Еврокомисията. "Докато разговорите продължават и докато не се постигне пълно спазване на европейското законодателство, помолихме българските власти да преустановят проекта", обясни говорителката.

Още през декември стана ясно, че ЕК има възражения и проучва процедурата на обявения на 31 октомври 2013 г. конкурс за изпълнител на проекта "Южен поток". Започна проверка заради прекомерно късия срок, даден на кандидатите да заявят интерес за участие - от 21 декември до 10 януари, едва 9 работни дни. Конкурсът бе прекратен и бе открита нова процедура.

Още при първата процедура обаче ЕК подчерта, че при повторно обявяване на конкурс за изпълнител на проекта би следвало той да бъде разделен на четири обособени избора: за доставчик на тръбите; за доставчик на компресорните станции; за строител; за финансова институция за осигуряване на привлечен капитал в размер на 70% от проекта.

На 24 май бе обявено, че "Стройтрансгаз консорциум" ще се занимава както с проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонала, така и с въвеждане в експлоатация на спорния газопровод, което означава, че препоръката на ЕК е пренебрегната.

Документи по процедурата за избор на строителя липсват в регистъра на Агенцията по обществени поръчки. Цената на договора със "Стройтрансгаз" се оказа търговска тайна въпреки големия обществен интерес.

 

ПРЕДИЗВЕСТЕНО

На срещата в Брюксел миналата седмица шефът на ЕК Жозе Барозу предупреди премиера Пламен Орешарски, че може да има мерки срещу България заради "Южен поток". След завръщането си в София Орешарски обясни само, че Брюксел не харесва някои текстове за "Южен поток" в Закона за енергетиката. "Председателят Барозу ми каза, че има критични коментари, но нека ги видим. Обясних му, че чакаме коментарите от експертите на ЕК, чакаме и техните редакционни поправки, за да ги отразим при второто четене на закона. Има си срокове", обясни министър-председателят. Тогава обаче той призна, че България може да има неприятности заради процедурата за избор на изпълнител на проекта "Южен поток".