Възможно е Сергей Станишев да стане отново премиер

Новините

03-06-2014, 10:57

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Кабинетът се забави изключително с новите европрограми

"Вариант Сергей Станишев да заеме премиерския пост не е изключен. Всичко е възможно", заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов пред ТВ7. Изпълнителното бюро на БСП се събира във вторник за втори път, за да анализира резултатите от евроизбрите на 25 май, които партията загуби. Ще се решава и за промени в кабинета, както и дали да има предсрочни избори. Очаква се социалистите да насрочат заседание на Националния съвет в събота, на което да бъдат обсъдени вътрешнопартийните проблеми и форма за понасяне на отговорност от слабите изборни резултати, пише mediapool.bg

Лидерът на българските и европейските социалисти Сергей Станишев вече обяви, че няма да подава оставка от нито един пост. Нещо повече в момента той е едновременно депутат в българския и в европейския парламент. Идеята Станишев отново да стане премиер беше лансирана в понеделник в някои медии.

Според Борислав Гуцанов на пленума в събота завесата доста ще бъде вдигната и нещата ще станат по-ясни. Гуцанов беше категоричен, че промени в кабинета са необходими, както и по-ясно заявяване на ролята на БСП като мандатоносител.

"Управлението трябва да стане по-ляво и да се фокусира върху две-три непосредствени цели, които да доведат до осезаема промяна в живота на хората. Задължителни са и промени в ръководството на БСП, но оставката на лидера не е сред тях. Не очаквайте от нас да взимаме емоционални решения, държавата не може да се управлява с емоция", каза Гуцанов.

"БСП няма проблем с предсрочните избори", каза Татяна Буруджиева, депутат от БСП пред Нова телевизия. Тя допълни обаче, че позицията на БСП е, че или трябва да се върви по начин, по който хората разбират какво се прави, кога се прави, защо се прави, или ако не можем да постигнем този темп, действително да отидем на предсрочни избори.

Според Буруджиева има какво да се желае от всеки един министър. В същото време обаче тя обяви, че може да каже по една "добра дума" за всеки един министър.

Като слаби страни в управлението на кабинета, Буруджиева обяви въвеждането на семейното подоходно облагане, въпреки предприетите първи стъпки в тази насока, с компенсиране на хората, които са на минимална работна заплата.
Другата слабост на правителството на Пламен Орешарски е "изключителното забавяне" на европейските програми от настоящия програмен период, отчете Буруджиева. По думите й така се е получил луфт в използването на европейските средства.

От една година ГЕРБ предупреждава, че 2014 г. ще бъде нулева за България заради забавянето на правителството с приемането на правилата и програмите, както и липсата на диалог с Европейската комисия.

Кабинетът на Орешарски можеше да договори с Брюксел част от програмите, да започнат преди да получат одобрението на Европейската комисия, така както направиха други страни, но това не беше направено, отбеляза Буруджиева. Тя даде за пример програмата "за пазачите" по нейни думи.

Става въпрос за назначаването на 5000 охранители по селата по програма "Сигурност" на правителството. По нея се наемат безработни за срок от 8 месеца. Минималните им заплати сега се плащат с пари от бюджета, но след това ще бъдат възстановени от оперативна програма "Човешки ресурси", като се очаква това да стане след септември, посочи Буруджиева.

Лидерът на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан са имали среща още в четвъртък, каза Буруджиева. Тя допълни, че не знае защо Местан твърди, че чака Станишев за среща.