Ураганите с женски имена са пет пъти по-смъртоносни

Новините

03-06-2014, 12:10

Снимка:

chudesa.net

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От 70-те години на миналия век метеорологичните служби решиха, за да се избегне сексизма, ураганите да бъдат кръщавани както на женски, така и на мъжки имена

Ураганите с женски имена са пет пъти по-смъртоносни от тези с мъжки, тъй като хората са склонни да подценяват тяхната разрушителна мощ, установи американско изследване, цитирано от световните агенции. От 70-те години на миналия век метеорологичните служби решиха, за да се избегне сексизма, ураганите да бъдат кръщавани както на женски, така и на мъжки имена. Преди това тези метеорологични явления носеха само имена на дами, тъй като според поверията по света, женските настроения са толкова непредвидими, колкото и бурите, пише vesti.bg

Сега женските имена на ураганите се редуват с мъжки, а първият атлантически ураган с мъжко име е ураганът Боб през 1979 г, информира агенция Ройтерс. Сред имената, които Световната метеорологична организация е избрала за 2014 г. са Доли, Жозефин и Вики.

Промяната на именната система обаче е имала смъртоносни последици според проучване, публикувано в изданието на Националната академия на науките на САЩ. То анализирало ураганите, които са вилнели над територията на САЩ в периода 1950-2012 година.

Преименуването на ураган с име Чарли на Елоиз може да доведе до три пъти повече жертви.

Според авторката на проучването Шарън Шейвит ураганите с прекалено женствени имена от рода на Бел или Синди, се възприемат от населението като по-малко опустошителни.

Според отговорите на анкетираните бури с имена Кристина, Александра или Виктория им се сторили по-малко опасни от тези, кръстени Кристофър, Александър или Виктор.