Промени в БСП, но няма да пипат лидера

Новините

03-06-2014, 15:59

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Не било актуално да се говори, че Станишев пак може да е премиер

Освен в кабинета промени може да има и в политическото ръководство на БСП, стана ясно на пресконференция на левицата, пише Dnes.bg. Оставка на лидера Сергей Станишев обаче не стои на дневен ред.

„Има отделни гласове в партията за искане на оставки на ИБ и на лидера. Сега не е време за оставки“, каза зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов. Той напомни, че по думите на премиера Пламен Орешарски рокадите в кабинета няма да са повече от 5-6, и посочи, че не може да се очакват „грандиозни“ промени.

Лидерът Сергей Станишев обаче можело да поиска отделни промени в Изпълнителното бюро и за това имал мандат от Бюрото, макар по устав това да не е необходимо.

Дъбов не смята, че с днешна дата е актуално да се говори, че Сергей Станишев може да стане премиер на кабинет в рамките на този парламент. По думите му Станишев е можело да бъде премиер преди една година и сам се е отказал от това.

На днешното заседание на Изпълнителното бюро е имало две основни точки – оценката на комисиите на Националния съвет във връзка с изпълнението на едногодишната програма на правителството и допълнително обсъждане на анализа за представянето на „Коалиция за България“ на евроизборите.

Дъбов заяви, че от левицата приемат ниската активност, която беше показана на евровота като сигнал от избирателите, „че нещо трябва да променяме в нашата работа“.

„Анализът ни не включва промяна на лидера, смятаме, че трябва да се променят други неща“, уточни той.

Дъбов напомни, че това са били избори за Европейски парламент и според него е неуместно да се правят аналогии за това, какво българите смятат за управлението на страната. Това те го казаха преди една година, когато бяха парламентарните избори, коментира той.

По думите му анализът съдържа няколко елемента като причини за ниската активност на хората, които традиционно подкрепят левицата.

За трети пореден път не можем да мобилизираме нашите симпатизанти да гласуват активно. В лявото пространство имахме още две партии, основно АБВ, която взе от нас един мандат и го даде на ГЕРБ. Не по-малко хора, отколкото са гласували за АБВ, останаха вкъщи, незнайеки каква посока да изберат, каза той.

По думите му своето отражение върху изборите е дала и кризата в Украйна и по-конкретно проевропейската позиция на министри и политици.

Друга причина за ниския резултат левицата вижда в правителството. „Не сме недоволни от правителството, но хората не виждат достатъчно лява политика от правителството, което работи с мандата на БСП“, разясни Дъбов.

Доста време на заседанието на ИБ е отделено и на проекта за газопровод „Южен поток“, за който ЕК официално обяви, че стартира наказателна процедура.

От БСП смятат, че това е проект, който задължително трябва да бъде изпълнен на територията на България, най-вече заради диверсификацията на газовите доставки.

Ясно е, че получихме остро предупреждение от страна на избирателите, жълт картон, коментира и Борислав Гуцанов, член на Изпълнителното бюро.

По думите му на база на анализите, които се очаква да са готови тази седмица, ще се види какво се случва в кабинета и какво трябва да се направи оттук нататък с ясни два-три ангажимента, един от които категорично щял да е газопроводът „Южен поток“.

Гуцанов подчерта, че след разговори с коалиционния партньор ДПС и с много по-активното участие на мандатоносителя БСП ще бъдат направени промените в правителството.

„Ние, като основна политическа партия, трябва категорично да застанем зад виждането възстановяване на икономиката на държавата, иначе няма как да има перспектива и развитие за страната“, убеден е той.

По думите му БСП върши много добри неща, но не успява да стигне по най-добрия начин до „ума и сърцата на хората“.

Дъбов съобщи, че навръх Черешова задушница в събота БСП няма да прави пленум. Заседанието на Националния съвет ще бъде съвместно с ПГ в началото на следващата седмица.