Обама дава 1 млрд. долара за сигурността в Източна Европа

Новините

03-06-2014, 16:14

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В Нормандия Обама може да се изправи лице в лице с руския президент Владимир Путин, което ще бъде трънлива и деликатна среща

Американският президент Барак Обама обяви, че САЩ ще засилят военното си присъствие в Източна Европа. Той ще поиска от Конгреса да одобри инициативата от 1 млрд. долара за допълнително присъствие на американски военни сили от трите рода войски "в новите съюзници" в Източна Европа по повод сблъсъка Изток-Запад заради Украйна. Очаква се САЩ да засилят военното си присъствие в Черно и Балтийско море, съобщава агенция Новости.

Американският президент Барак Обама обяви при пристигането си в Полша, че иска да отпусне около един милиард долара за разполагането на нови американски сухопътни, въздушни и морски части в Източна Европа заради притеснението на страните в региона във връзка с украинската криза. Инициативата, която има за цел да успокои опасенията на Източна Европа, трябва да бъде одобрена от американския парламент.

Планът включва още развитието на капацитета на страните, които не са членове на НАТО, като Украйна, Грузия и Молдова. По този начин тези държави ще могат да си сътрудничат със САЩ и техните западни съюзници и ще засилят собствената си отбрана, обясниха от Белия дом.
Обама пристигна в Полша, откъдето започва европейската му обиколка, белязана от конфронтацията между Русия и Украйна.

"Вземайки предвид ситуацията в Украйна, сега ще засилим американското присъствие в региона. Вече започнахме да ротираме допълнителни сухопътни части и самолети Ф-16 в Полша. Това ще помогне на нашите сили в тренировъчните учения и маневри, ще подсилим и въздушните сили на НАТО. Действията ни са част от засилването на потенциала на НАТО в Централна и Източна Европа", обяви Барак Обама.

Обиколката на Обама включва посещение в Белгия за срещата на върха на Г-7 и във Франция за разговори с френския президент Франсоа Оланд. Той ще присъства на церемонията по честването на 70-ата годишнина от десанта в Нормандия през Втората световна война.

По време на престоя си във Варшава Обама ще се срещне с новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко в знак на подкрепа към неговата убедителна победа на изборите.  В Нормандия Обама може да се изправи лице в лице с руския президент Владимир Путин, което ще бъде трънлива и деликатна среща на фона на дългите опити на американския държавник да изолира своя съперник, отбелязва агенция Франс прес.