Плевнелиев: Подкрепяме идеята за европейски енергиен съюз

Новините

04-06-2014, 06:03

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

През следващите години страната ни трябва да завърши изграждането на интерконекторните връзкиза връзка със съседните държави

България подкрепя идеята на Полша за създаването на европейски енергиен съюз и ще продължи да работи за диверсификация и свързаност на енергийната инфраструктура в Европа.”

Това заяви пред журналисти във Варшава президентът Росен Плевнелиев. Той представлява България на тържествата за 25-годишнината от демократичните промени в Централна и Източна Европа, домакин на които е Полша. Държавният глава подчерта, че през следващите години страната ни трябва да завърши изграждането на интерконекторните връзки, чрез които да се свърже със съседните държави. Сред въпросите, които ще се обсъждат на срещите в полската столица, е и обща европейска ценова политика, която ще даде възможност ЕС да преговаря като общност за цената на газа, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В отговор на въпрос относно стартиралата от Еврокомисията процедура по проекта “Южен поток” Плевнелиев изрази очакването си кабинетът да докаже с действията си, че България знае как да изпълнява големи инфраструктурни проекти в Европа в съответствие с европейските правила.

“Българският народ има право да знае, когато се харчат неговите милиарди, защото това са пари на кредит – какви са таксите, за какъв период ще се изплати този проект, синхронизиран ли е с европейското законодателство или не, колко пари ще струва, спазена ли е процедурата за избор на изпълнител - това са основополагащи аспекти”, подчерта президентът. Той изрази притеснението си, че заради липсата на доверие и на експертност да бъде направен един проект по правилата България е пред опасност от спиране на средства от европейските фондове.

По-късно вчера Плевнелиев трябваше да присъства на връчването на първата награда “Солидарност”, присъдена на лидера на кримските татари Мустафа Джемилев.