Момчил Неков: Не е нужно да си гений, за да си в политиката

Новините

04-06-2014, 08:43

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

27-годишният евродепутат казва още, че не се радва на мястото си в Брюксел

Едно интервю на Момчил Неков след избора му за евродепутат, сакралният номер 15, преференцията, отношенията в и извън БСП и още много въпроси на "24 часа".

- Г-н Неков, прочетох книгата, в която интервюирате партийни лидери, и ми направи впечатление, че всички говорят доста цинично за вътрешнопартийната демокрация и подчертават ролята на лидера. Това, че пробихте системата, наказание към лидерите за циничното отношение към низините в партиите ли е?

- Аз доказах с формула, която открих, че БСП е най-демократичната партия. В момента се спекулира с преференциите, но такъв е Изборният кодекс и той сработи. Аз два месеца съм обикалял, представих и подарих книгата си във всяка библиотека в областен град, в читалищата по селата. Срещите бяха по 4-5 на ден. Така че, от една страна, изборът ми е случайност от подсигуряване, но от друга, резултат от целенасочена работа.

- Чухте ли се вече със Сергей Станишев?

- Не. Потърсих Станишев по официалния ред, когато има време, ще се чуем и ще се видим.

- Обидно ли е, че много хора от ръководството на БСП ви определят като “техническа грешка”?

- Дали съм техническа грешка, ще го докажа тепърва. В кампанията изминах 12 000 км, посетих над 72 селища. Показах друг подход към младежките обединения, все пак съм на тяхната възраст. За мен успехът е резултат от целенасочен труд. Що се отнася до преференциите, не беше обяснено на хората, че могат да гласуват по два начина. Единият е да се утвърди лидерът, а другият - да се премести даден кандидат на по-предна позиция. Станишев има около 28 хил. преференции, аз - малко повече. 70% от гласувалите за Коалиция за България не са използвали преференцията, което показва, че са съгласни с подредбата на листата. Смятам, че съм достатъчно образован, имам организационен опит, 4 г. активно се занимавам с партийна дейност. Трябват ми 5-6 месеца, за да придобия компетентност и в Европарламента.

- Илияна Йотова, говорейки за вас, каза, че ЕП не е училище. Кои ще са вашите теми там?

- Европарламентът не е училище, но има нужда от свежа кръв. Там ще покажа, че българите имаме самочувствие. Защото подсъзнателно европейците се страхуват от нас. Трябва да покажем нашата гордост - чрез паметника на хан Тервел, чрез инициативите за младежко предприемачество, чрез покани млади хора да опознаят ЕС. Аз 4 г. работя в Комисията за защита на личните данни и придобих опит. В близките 1-2 г. в европейското законодателство предстои реформа в тази област и мога да защитя интересите на България.

- Как ще работите с другите евродепутати от БСП, след като изместихте хората, на които БСП разчиташе да влязат?

- Никого не съм изместил - глас народен, глас божи. Всички в листата са равнопоставени. А как ще се разбираме? Не сме избрани да сме приятели, а да браним интересите на държавата.

- Как се почувствахте, като разбрахте, че сте на 15-о място в листата, на неизбираемо място?

- Това беше оценката на партията и аз я приех. Много неща ми изкараха от страницата във фейсбук. Аз нарочно я оставих отворена, защото смятам, че е по-добре да покажеш какъв си наистина. Там бях написал, че най-големият подарък от кампанията са срещите с хората. Мъдростта е при тях и ние само трябва да я вземем и да я трансформираме в политически послания. Това е нашата работа, а не да представяме интересите на хората, без да ги чуваме.

- Във фейсбук има няколко групи “Момчил Неков евродепутат”. Как ги приемате - като ирония, обида или подкрепа?

- Може би единственият, който не се радва, че съм избран за евродепутат, съм аз. Това е голяма отговорност. Подкрепата в районната организация в “Изгрев" и нейният председател Альоша Даков, откъдето съм издигнат, в Софийската организация в лицето на Калоян Паргов, подкрепата сред софийските общинари и депутати ми дава сили да продължа.

- Вярно ли е, че са ви обещавали бърза писта за израстване в БСП, зам.-министерски и други постове, ако се откажете от Европарламента?

- Не, това са само медийни спекулации.

- Знаете ли вицовете за 15/15, кой ви е любимият?

- За часа - че на “Позитано” вече казват 13 ч, 14 ч и 3 следобед

- Защо се ориентирахте към политиката и БСП?

- Избрах БСП, защото съм млад човек. Всички смятат, че БСП е партията на старите, на червените бабички и червените мобифони. Искам и ще помогна БСП да е на младите хора.

- БСП защитава ли наистина левите идеи и младите хора? В управлението н Станишев беше въведен плоският данък и сега властта не е кой знае колко социална и лява.

- Трябва да радикализираме лявото в БСП. Не трябва да се срамуваме, че сме лява партия. Не успяхме да убедим хората в политиката, която водим. Не им показахме, че от 4-годишната програма на кабинета “Орешарски” сме изпълнили 1/4 за 1 г. По-скоро направихме възможното спрямо ресурсите, но не и необходимото спрямо хората. Това го показва вотът. 70% не гласуваха. От това по-ясна оценка към целия политически елит няма.

- През 90-те години на ХХ век покрай Тони Блеър и Герхард Шрьодер се появи определението “Армани социалисти”. Има ли го този проблем по върховете на БСП - уж леви, а всъщност луксозни и отдалечени от електората си?

- Това го отдавам на времето, в което живеем. Хората, когато имат капитала и ресурсите, се променят. И никой не може да избяга от това. Затова често повтарям, че нищо човешко и обикновено не ми е чуждо и съм искрен. Не винаги трябва да мислим какво е добро за държавата, а трябва да чуем младите, хората на партийните събрания. Това ни е работата, не е нужно да сме гении, за да се занимаваме с политика. Само трябва да чуем хората, не да ги слушаме, а да ги чуем.

- БСП чува ли ги, ръководството чува ли ги?

- Ние като мандатоносител направихме необходимото. Оттук нататък БСП трябва да се радикализира и да отиде много вляво - повече социални привилегии, пари за образование и култура.

- Обсъждах ви с приятели и те са на мнение, че сте избрали парите в Европарламента. Как се виждате, като свърши мандатът?

- Да видим как ще мина през него.

- Имате ли мечти и мисли за участие в политиката на национално ниво, в управлението на партията и на държавата?

- Мечти има всеки човек и те са безплатни. Но дали ще се реализират, зависи от момента.

- Появиха се мнения от БСП, че сте мажоритарният избор за нов председател. Усещате ли се като едно от новите лица в БСП, което в един момент да е в ръководството на партията?

- Дали съм от новите лица, ще докажа с действия. Мога да направя хубави неща и ще се старая,
мога и да се маргинализирам

Има една приказка на Сенека, че човек, който е навсякъде, е никъде. Ако ме сложат на 15 спекулативни позиции, няма как да направя нещо полезно.

- Ще завършите ли докторантурата, имате ли проблем с ръководителя ви Мария Пиргова и дъщеря ѝ Достена Лаверн?

- Не мога да говоря от името на доц. Пиргова или на дъщеря ѝ. Според мен е интрига, че ми е сърдита и ще ми създава проблеми. Нека първо да се видим и говорим. Но аз винаги мога да си приключа докторантурата и на друго място.

- Чувахте ли се с Пиргова след изборите?

- Няма за какво.

- След феномена 15/15 се появиха две гранични позиции. Едната е преференцията да стане задължителна и всеки кандидат да тръгва от нулева позиция, а хората да ги нареждат с гласовете си. Втората е, че не сме дорасли за преференция.

- До петък 15/15 не ме обиждаше, но от петък аз заставам с името си и то е Момчил Неков, не съм номер 15. Смятам, че преференциите сработиха, не трябва да се махат, но трябва да се подобрят. Дали да има задължителна преференция, е въпрос на много разговори, но най-важното е, че преференцията сработи и даде надежда на хората.

- Кое ще е водещо за вас в ЕС - какво изисква българският интерес, независимо дали управлява БСП или ГЕРБ, или какво изисква партийният?

- Зависи от случая. Един немски депутат обявил, че ще гласува по съвест. И от неговата партия му отговорили: “Нека следващия път твоята съвест да те издигне.” Там съм част от едно политическо семейство и трябва да работиш вътре в него. Ако имаш съображения, първо трябва да ги кажеш вътре.

ВИЗИТКА

Роден на 13 май 1986 г. в Силистра

Завършил е езикова гимназия в Силистра с първи език немски и втори английски

От 2005 г. живее в София

Има две магистратури - политология в СУ “Св. Климент Охридски” и международни икономически отношения в УНСС

В момента е докторант в катедра "Политология" с дисертационна тема "Организационна структура и вътрешнопартийна демокрация в основните политически партии в България след 1989 г."