КАТ: 1/3 по-малко загинали на пътя, ако се ползват колани

Животът

04-06-2014, 15:47

Снимка:

n/a

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

От полицията излязоха с превантивни съвети за ползата от коланите в колите

Лятото вече е тук! Стартът на активния летен сезон слага и началото на активните отпуски и пътувания за почивка, гостуване, удоволствие. Преди да поемем на път е важно, освен да приготвим багажа, да проверим и изправността на автомобила, за да сме сигурни, че всичко ще бъде наред. Важно е да осъзнаем, че всяка добре прекарана отпуска, започва с безопасно и приятно пътуване. Важно е да проявим отговорност и само да потърсим сигурностт си.

Използването на обезопасителни колани  е важен резерв за намаляване броя на ранените и загиналите при тежки пътнотранспортни произшествия.  То е сред най-важните приоритети  на Европейския съюз в превантивната и контролната  дейност с цел намаляване  огромните загуби от пътно-транспортния травматизъм. Във всички страни, членки на ЕС, законът изисква задължително ползване на обезопасителните колани от водачите и пътниците в автомобилите, на всички седалки, при всички пътувания в населени места и извън тях.

За съжаление, въпреки разпоредбите на Закона за движението по пътищата, тези предпазни средства, с минимални изключения, не се използват от пътуващите на задните седалки в автомобилите, в резултат на което ежедневно загиват и биват тежко наранявани хора, пътуващи без поставен обезопасителен колан. В това отношение практиката в страната ни коренно се различава от тази в развитите европейски държави, където обезопасителните колани се ползват от близо 95 % от пътуващите на предни седалки в автомобилите  и от 85 % на задните седалки.

Тази съществена разлика е напълно неблагоприятна в сравнението на дисциплината на нашите участници в движението с тези от развитите страни на ЕС.

Преобладаващата част от водачите и пътниците, които пренебрегват коланите и не използват обезопасителни системи за превозване на малки деца, просто не са осведомени за предпазващия им ефект. За тях е достатъчно, че коланът им създава чувство на дискомфорт и използват всяка възможност да хитруват и не го използват, с изключение на случаите, когато са пред реална „заплаха” да бъдат спрени за проверка от полицейски служители.

Ако всички водачи и пътници в автомобилите в България поставят при всяко пътуване обезопасителни колани и превозват деца с обезопасителни столчета и седалки, ще бъдат предотвратени около 300 смъртни случаи при тежки  катастрофи само за една година.
Преобладаващата част от водачите и пътниците  не знаят, че:

Предпазните колани  намаляват с около 30 % загиналите, тежко и леко ранените! Ако ползвате  колана, сте в три пъти по-малка опасност да загинете при катастрофа или да получите наранявания.

Мнозина мислят, че коланите са излишни при движение в градски условия. Изследванията  доказват, че те са изключително полезни при  произшествия, настъпили при скорости до  60 км/ч, които са обичайни за населени места и когато вътрешността на купето не се деформира. Тогава коланите  предотвратяват  множество средни и тежки травми - черепно-лицеви, удари на главата в стъклото и  рамката над него, счупвания на гръдния кош при удари в кормилото  и  арматурното табло. 88 % от участвалите в произшествия, възникнали при такива скорости, не са  получили никакви травми.

Спасяват от травми почти 100 % в случаите на преобръщане на автомобила на равно място, дори  при скорост от 100 км/ч.
За едногодишен период от началото на първия етап на кампанията за поставяне на предпазните колани  на предните седалки в България са се спасили от смърт при катастрофи 180 човека  и още 1400  от наранявания.

Човек може да се задържи с ръце и да не излети към стъклото при удар с кола в неподвижно препятствие със скорост само до 15 км/ч.
При удар на  автомобила в бетонна стена при скорост 40 км/ч  шофьорът и спътникът му, без колани, се изстрелват напред със сила, която е 12 пъти  по-голяма от собственото им тегло, равна на свободно падане на тялото от петия етаж на жилищен блок. При челно сблъскване с 80 км/ч  водач или пътник с тегло 80 кг придобиват кинетична енергия  196 килограма на квадратен сантиметър площ.

Коланът е ефективен само когато е плътно прилепнал към тялото, облегнато на седалката. Старите, неинерционни колани, които се регулират ръчно, при  злополука са опасни, защото нанасят допълнителни травми при ударното натоварване.

Пътници без колани на задните седалки, при удар изхвърчат напред, включително през предното стъкло. Ударите на телата им в облегалките на предните седалки на смъртоносни за тях или за децата, които се возят в скута им.

Колан, който се е натоварвал рязко  при злополука става негоден и трябва да се подмени.

Ако проявите самодисциплина и поставяте редовно колана поне една седмица, след това той ви става необходимост и без него вече ще се чувствате некомфортно.

Коланът Ви прави по-безопасен и предпазлив шофьор! Когато го поставите, се настройвате подсъзнателно, че  сте участник в опасна и отговорна задача, каквато всъщност е шофирането. Това Ви мобилизира и не Ви предпазва от действия с неоправдан риск.

Предпазният колан помага не само при катастрофа, но и при рязко аварийно спиране, като предотвратява малки и средни травми. Пълно невежество показва поведението на родители, включително и майки зад волана, превозвайки малкото си дете на предна седалка, без обезопасителна система. Само едно рязко спиране е достатъчно за сериозна травма.

При удар коланите  намаляват  близо 25 пъти отрицателното ускорение на човешкото тяло.

Те се разтеглят от натоварването и така  удължават времето за окончателно спиране на тялото при задържането му.

Много от водачите и пътниците разчитат, че и без да са поставили коланите ще бъдат защитени от въздушните възглавници. Но трябва да се знае, че при съвременните автомобили въздушните възглавници не се задействат, ако не са закопчани обезопасителните колани.

Ако при  скорост  40 км/ч, автомобилът се удари в дебело дърво, на практика той спира само на разстояние, равно на смачкването на купето - около  50 см. Водачът и пътниците в този момент биват отхвърляни от инерцията напред със сила, 12 пъти по-голяма от собственото им маса.

Тя не може да бъде неутрализирана с подпиране на ръцете върху волана или арматурното табло. При такъв удар, ако е без поставен предпазен колан,  водачът счупва волана и кормилната колонка с гръдния си кош, пътникът до него бива изхвърлен с голяма сила към предното стъкло и рамката над него, където си разбива черепа.

Френски специалисти  са констатирали картината на протичане на ЧЕЛНО СБЛЪСКВАНЕ НА АВТОМОБИЛ В НЕПОДВИЖНО ПРЕПЯТСТВИЕ, ДВИЖЕЩ СЕ С 90 КМ/Ч. ТОЙ ТРАЕ СЕДЕМ ДЕСЕТИ ОТ СЕКУНДАТА!

Първа десета: Автомобилът се блъска в препятствието. Предните части се смачкват. Започва деформация и на частите между предната решетка и блока на двигателя. Тялото на водача полита напред  със сила 170 килограма на сантиметър.

Втора десета: Предният мост и двигателят вече достигат преградата на купето. Задната част на автомобила  още има по-висока скорост от предната , затова започва да се деформира купето и рамата. Теглото на водача се увеличава на 420 кг и продължава да се движи напред и нагоре с увеличаваща се скорост. Краката му вече са счупени  от ударите  в педалите или от смачкването на пода на купето  и са отхвърлени назад, като преди това връзките им  към тялото са скъсани.

Трета десета: Тялото на водача де откъсва напълно от седалката. Гърдите му се удрят  в кормилото.

Четвърта десета:  Предната част на автомобила вече е смачкана около 60 сантиметра, а задната продължава да се движи със скорост около 60 км/ч. Блокът на двигателя влиза в купето, а задната част се повдига  нагоре във въздуха.

Пета десета:  Тялото на водача, поради кинетичната енергия, тежи вече тон и половина  и продължава движението си напред и нагоре със сила 20 пъти по-голяма от земното притегляне. Кормилото разкъсва кръвоносните съдове и белите дробове. Ако то се счупи, кормилната колонка причинява още по-тежки травми. / При челен удар със 100 км /ч човешкият черен дроб, който тежи 1,7 кг, придобива кинетична енергия, равна на 46,7 кгс /килограма на сантиметър/; сърцето, което е 300 грама  - 8,4 кгс, а мозъкът от 1,5 кг  достига натоварване 42,5 кгс. При това връзките на тези органи към тялото се разкъсват.

Шеста десета: Подът и купето продължават да се нагъват в средата. Водачът вече е мъртъв. Главата му се е разбила в предното стъкло и рамката на тавана.

Седма десета:  Задната част на автомобила вече не се движи. Автомобилът е напълно разрушен. Водачът и пътникът до него са мъртви от тежките травми.