Скрита камера показа купуване на наблюдатели за "България без цензура"

Новините

05-06-2014, 11:56

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

"Има два варианта за купуване - чрез наблюдателите и чрез манипулиране на протоколите", обяснява журналистът

Нова схема за купуване на гласове за изборите за членове на ЕП беше разкрита от предаването "Разследване" на Нова ТВ. В изборния ден граждани сигнализират в медията, че са били вербувани за наблюдатели чрез служители на водеща фирма за бързи кредити.

Въпреки че наблюдателите трябва да са неплатени, служителка на фирмата се е обадила на конкретни граждани две седмици преди евровота, за да ги вербува за наблюдатели срещу 50 лв. на човек. Хората от средното ниво – между партията и купените наблюдатели, заявяват, че това е поръчка на партията на Николай Бареков "България без цензура".

Екип на телевизията предлага на хората, подали сигнала за новата схема, да бъдат записани със скрита камера, за да докажат, че наистина им се плаща.

Вечерта на изборния ден, служителка на две сдружения близки до "България без цензура" се разплаща с наблюдателите.

Според разследващия журналист Марин Николов има два варианта за купуването на тези гласове по този начин.

"Първият вариант е купуване на гласове чрез наблюдателите, а вторият е манипулиране на протоколите", обясни журналистът.  

Има два варианта и за връзката с фирмата за бързи кредити. Според първия това да е по поръчка на шефовете, а вторият - служители на своя глава да са го правили.

Служителката, която бе заснета със скрита камера, отрича да е плащано на наблюдатели, както и да има връзка с "България без цензура". Работодателят ѝ също отрича да има връзка с подобна схема за купуване на гласове.

"Ако са налице данни, че наши служители са извършили действия, свързани с нарушения на нормативните актове в областта на изборния процес, напълно се разграничаваме от подобни действия. Ако такива са извършени, то това е направено изцяло по лична преценка на конкретния човек. Компанията и нейното ръководство никога не се е опитвала да влияе на служителите си в този смисъл. Подобни сигнали трябва да се разглуждат от компетентните органи и ние сме готови да им съдействаме".

Същевременно от  "България без цензура" бяха лаконични и отрекоха подобно деяние да идва от партията. Те поискаха да се запознаят със случая, за да проверят по свои канали дали това е станало.

В навечерието на евровота скрита камера на Нова ТВ разкри схема, при която миньори от открития рудник в Бобов дол бяха поставени под натиск да гласуват за конкретна партия - а именно БСП. Записът показа началника на миньорите, който събира работниците, за да им представи нов колега и между другото да им напомни за коя партия да гласуват, кой номер бюлетина да пуснат в урната.