Гадост! Пак ме заболя главата! Защо?

Животът

06-06-2014, 05:52

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Дългогодишните пушачи често са атакувани от главоболие

Често болката в главата ни атакува съвършено неочаквано - докато пазаруваме, разхождаме се или спим. И кое, все пак, е причината за това? Изясняването на източника на болката в главата е ключът към остраняването й! Какво я предизвиква?

1. В дните преди началото на месечния цикъл нивото на естрогена рязко пада, което прави жените особено чувствителни към болката. Доказано е, че в тези дни вероятността от мигрена се увеличава с 96%.

2. Рязката промяна във времето, а също и крайности в температурите - голям студ или страшна жега, провокират болка при 50% от страдащите от мигрена. Времето влияе на нервната система. Разбира се, не можем да промним климата, затова единственият изход е да взимате хапче за глава при първите признаци на времето, което обикновено ви причинява болка.

3. Спите до обед в почивните дни, а си лягате на сутринта? Недостатъчният или прекаленият сън може да предизвика пулсираща болка в главата. Нарушението на режима за сън води до дезорганизация на различни части от мозъка, което причинява болка. Старайте се да се придържате към едни и същи часове за лягане и ставане - дори през уикенда и ваканцията.

4. Усещате дискомфорт или болка, когато натискате бузите или челото си? Възможно да имате синузит - възпаление на носните кухини. То предизвиква оток и натрупване на секрет в кухините. Непременно отидете на лекар.

5. Високото кръвно налягане (над 140/90) също може да е причина за болки в главата. Високото кръвно често е придружено от виене на свят и намаляване на зрението. Необходимо е да контролирате кръвното си с помощта на лекар.

6. Определени лекарства могат да разширяват кръвоносните съдове в мозъка и така да предизвикат главобол. Става дума за някои хормонални препарати, такива за астма, простуда или за отслабване. Направете си дневник за лекарствата, които взимате, за да установите кое от тях провокира главоболието. Не сменяйте дозата или лекарството без консултация със специалист.

7. Оказва се, че хипоталамусът (част от мозъка) при стрес активира неврони, чувстителни към болка. Особено чувствителни към стреса са хората, страдащи от мигрена. Разбира се - няма как непрекъснато да избягваме стреса, но можем да го контролираме. Не се товарете прекалено. За намаляване на стреса може да помогнат конгнитивно-поведенческата терапия и методът на биологичната обратна връзка.

8. Да сте усещали мъчителна болка при ядене на сладолед? Оказва се, че ниската температура активира рецептори на небцето, в следствие на което рязко се нарушава притокът на кръв към мозъка. По механизма на действие тази болка напомня на мини-мигрена. Няма смисъл да се отказвате от сладоледа, но се старайте да го похапвате по-бавно.

9. Някои хора получават главоболие от определени съставки на алкохолните напитки, например тирманина в червеното вино. Болката може да бъде изострена и от дехидратацията, която обикновено е страничен ефект от препиването. Опитайте се да установите кой алкохол ви причинява главоболие. Преди и след всяка чаша с градус пийте минерална вода или енергийна напитка - те ще компенсират предизвикания от алкохола недостиг на минерали и соли.

10. Лентите за коса, ластиците и диадемите изглеждат стилно, но могат да са вредни за здравето. Прекалено стегнатите аксесоари за коса нарушават притокът на кръв и водят до болки в главата.

11. Знаете много начини за спиране на цигарите, но ето ви и още една: намаляването на концентрацията на кислород в кръвта при пушенето е една от причините за главоболие. Това е характерно най-вече за дългогодишните пушачи. Изходът е един - спрете цигарите.

12. Пропускането на хранене предизвиква спазъм на мускулите и намалява нивото на захар в организма, като причинява болки в главата. Решението е едно - скучното спазване на режима на хранене. Старайте се да ядете по едно и също време всеки ден.