Янаки Стоилов: Възможно е изборите да станат и по-бързо

Новините

06-06-2014, 09:29

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

БСП ще даде извънредна пресконференция в 10.30 ч.

"Сергей Станишев ще участва на днешната пресконференция на БСП. На нея няма да се говори за въпроси на партията, а за перспективите пред кабинета", каза в "Здравей, България" по Нова ТВ Янаки Стоилов, депутат от "Коалиция за България".

Той съобщи, че от няколко дни обсъждат актуалните задачи пред управлението. "След вчерашните събития ще трябва да актуализираме някои от тях и те да бъдат ускорени. Разговаряме с повечето министри, за да видим кои са най-спешните задачи", допълни той. Единият въпрос според него е какво да се прави, а вторият – кой и докога да го прави.

На въпрос ще правят ли ремонт на кабинета, за да осъществят тези цели Стоилов отговори, че въпросът е дали са актуални тези промени. "За мен това е все по-проблематично. Ние бяхме готови да обсъждаме промени, които да засилят кабинета, но ако перспективите за неговата дейност са твърде кратки, то е по-добре тези, които са в момента, да продължат работата си", аргументира се той.

Попитан дали е вярна информацията, че Сергей Станишев се гласи за  премиер, но Местан го е изпреварил, той отговори, че това са спекулации. "Такъв план е нереалистичен и несполучлив, защото преминава през подкрепата на други фактори", заяви Стоилов.

"Партньорите ни държат в ръцете си силни козове, но много бързат да ги изиграят. В бриджа обаче всичко коз не винаги е правилна тактика", заяви той.

Според него това правителство трябва да ускори два проекта – издаването на разрешителните за строителство, свързани с "Южен поток" и изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Той смята, че България не трябва да отстъпва от "Южен поток" и да води активен диалог с Европейската комисия, за да бъдат изпълнени всички юридически и технически въпроси за изпълнението на проекта.

"Този политически вакуум накара ДПС да предприеме тези стъпки. Сигурен съм, че ГЕРБ ще продължи да афишира своето дистанциране от ДПС, но ще има задкулисни договорки. Това не отговаря на статуса на ДПС, която има претенции и възможности", отговори Стоилов на въпрос нож в гърба ли е позицията на ДПС.

Стоилов отхвърли възможността на днешната пресконференция оставка на кабинета няма да бъде обсъждана. "Ние сме българска социалистическа партия и на първо място са интересите на хората, които ни подкрепят и след това са интересите на партията.

Не бих искал нашите интереси да са главното, което диктува ритъма на политическите събития. Нашият интерес не е да забавим изборите. Но освен тези варианти, които се очертаха, възможно е изборите да станат и по-бързо", каза той и допълни, че днес ще бъдат поставени въпроси, засягащи управлението и това, че са готови за предсрочни избори, включително през следващите месеци.

По думите му опозиционните партии имат интерес това правителство да продължи да работи определен период, за да може то да бъде изтощавано, да натрупва отрицателни реакции, което би им помогнало да извлекат ползи след това и да повишат резултата си на следващите избори.

"Не очаквам Сергей Станишев да си подаде оставката днес", заяви още той и допълни, че българската политика трябва да отговаря по-често на въпроса защо, а не кой.

Рано тази сутрин бе съобщено, че БСП ще даде извънредна пресконференция днес в 10.30 часа в Народното събрание, след като вчера лидерът на коалиционния партньор ДПС Лютви Местан предрече още няколко месеца живот на кабинета "Орешарски".

Местан очерта няколко варианта за развитие на политическата ситуация, като посочи, че ДПС предпочита кабинетът да подаде оставка най-късно до октомври, а в края на ноември или началото на декември да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Официална позиция на БСП за бъдещето на правителството все още няма. Заместник-председателят на партията Янаки Стоилов обаче допусна, че предсрочни избори може да има и по-скоро от есента, ако социалистите не се разберат с ДПС.