Спреният проект "Белене" може да доведе до втори арбитраж

Новините

07-06-2014, 02:04

Снимка:

"Сега"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

България нито е платила, нито е разтрогнала договора с "Уорли Парсънс"

Осем месеца след като обяви, че разтрогва договора с консултантите от "Уорли Парсънс", Българският енергиен холдинг все още не е направил това. Така около две години след излизането на страната ни от проекта за АЕЦ "Белене" той продължава да генерира разходи. Това каза бизнесменът Богомил Манчев по време на провежданата край Варна конференция "Булатом". Неговата фирма "Риск инженеринг" е подизпълнител на "Уорли Парсънс". По думите му България е поискала да прекрати контракта, но това все още не е станало факт, макар че процедурата е в ход. "Причината е, че НЕК трябва да плати милиони неустойки на консултантите", обясни Манчев, цитиран от 3е-news.

Договорът бе сключен в началото на 2005 г., а през октомври миналата година от НЕК, която е под шапката на енергийния холдинг, обявиха, че той е бил прекратен "по право" вследствие от решенията на Министерския съвет и Народното събрание за излизане от проекта от 29 март 2012 г. Тогава от електрическата компания обясниха, че НЕК са върнали 4 фактури на "Уорли Парсънс" за общо 5.3 млн. евро.

"Договорът е създаден по стандартите на FIDIC (международна организация на инженерите консултанти - б.а.) и в момента тече процедурата по прекратяването му. Вече са на предпоследния етап. Медиатори на FIDIC се опитват да разберат каква е причината за прекратяването на контракта и желаят да помирят двете страни. Според мен обаче спорът между НЕК и "Уорли Парсънс" ще стигне до Арбитражния съд в Париж", подчерта Манчев. Това би било второ подобно дело след заведения иск от "Атомекспортстрой" за близо 2 милиарда лева.

Той не каза каква би била стойността на евентуалния иск срещу държавната компания, но ставало въпрос за "много милиони". Единственият вариант бил НЕК да плати неустойките си, които са фиксирани в договора. "Ако се влезе в съдебна процедура с арбитраж, прекратяването на договора ще продължи още минимум една година", прогнозира Манчев. До редакционното приключване на броя от Българския енергиен холдинг не коментираха случая.

Договорът с "Уорли Парсънс" доведе до скандал през есента на м.г. Двама бивши икономически министри - Асен Василев и Делян Добрев, отрекоха да са разписвали фактури. Според Богомил Манчев обаче плащанията по контракта не са спирани. От НЕК също увериха, че преводи не е имало. Но според бизнесмена последната платена фактура е от миналия август. Самият Манчев, заедно с ексшефовете на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и шефа на "Уорли Парсънс" за България Събин Събинов бяха обвинени от прокуратурата, че са участвали в схема, ощетила държавата с над 8.5 млн. лева.
ПЛЕТЕНИЦА
Адвокатската кантора White&Case, която представлява България по арбитражното дело с "Атомекспортстрой", е предложила на страната ни да не се прекратява договорът с консултантите. Това щяло да структурира по-добре защитата ни, обясни Манчев. Според него за България ще бъде изгодно да продаде проекта на международен търг, от което може да получи 1 млрд. евро. Такъв вариант би бил възможен единствено с разрешението на доставчика на оборудването - руската "Росатом".