ДПС ще подкрепи кабинета при вота на недоверие на ГЕРБ

Новините

07-06-2014, 12:23

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Кабинетът ще подаде оставка, когато подкрепящите го БСП и ДПС се разберат по този въпрос

ДПС ще подкрепи правителството при гласуването на вота на недоверие заради финансовата политика, иницииран от ГЕРБ. Това заяви в „Седмицата" на Дарик радио председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев.

По думите му, правителството ще подаде оставка, когато подкрепящите го БСП и ДПС се разберат по този въпрос.

Йордан Цонев бе категоричен, че не може точно ГЕРБ да поиска вот по финансовата политика, защото кабинетът „Орешарски" води много по-добра финансова политика от кабинета „Борисов".

Събираемостта на данъците била по-добра спрямо миналата година, но изоставала спрямо графика, разписан в бюджета, заяви още Йордан Цонев.

По думите му дефицитът е по-висок, защото имаме над 500 млн. лева плащания по „Околна среда". 
„Имаме проблем с европрограмите и този проблем трябва да бъде изчистен. Ако ме питате кой е виновен, трябва да отговоря, че вината се разполага върху три правителства", каза още Цонев.

До края на октомври финансовият министър трябва да внесе бюджета в парламента за следващата година, обясни председателят на бюджетната комисия. По думите му,колкото и рано през есента да са изборите, вероятно до октомври няма да може това да се случи. Това е аргументът против изборите да са през есента, но не е единственият, който трябва да се разглежда, когато се коментира датата. Според Йордан Цонев кога да бъдат изборите, трябва да се реши след консултации между управляващите партии, разговори с опозиционните партии и с институциите - президента и министър-председателя.

Йордан Цонев е категоричен, че това управление трябва да довърши много важни теми за страната ни. Едно от тях са преговорите с Европейския съюз по финансовото споразумение за следващия програмен период, които трябва да се случат до края на септември.

Всичко това прави предпочитан за ДПС вариантът оставка на кабинета през септември. В такъв случай ДПС би подкрепило смяна на министри, ако тя е инициирана от премиера Пламен Орешарски.

ДПС е против задължителното гласуване от морални съображения, въпреки че с подобна законодателна промянаще се увеличи вота за нашата партия, категоричен е Йордан Цонев. По думите му сред хората, които подкрепят ДПС, има много, които никога не са отивали до урните по време на избори. 
„ДПС ще увеличи подкрепата си от 600 000 гласа, но аргументите ни против са ценностни", заяви Цонев.

„Правото на избор е свещено право на човека и като теолог ще кажа, че то е дадено от Бога. Човек е единственото същество, което има право на избор. Правото на избор по никакъв начин не бива да отменя правото да участваш в избора или да не участваш. Правото на избор е абсолютно, то е свещено право. В този смисъл ние не подкрепяме задължително гласуване".

Той отхвърли и въвеждането на образователен ценз, защото „пред Бога всички сме равни - и прости, и образовани".