Задължителното гласуване пред провал

Новините

08-06-2014, 06:41

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

ГЕРБ против протакане, каша от мнения в БСП

Въвеждането на задължителното гласуване за предсрочния парламентарен вот, който се задава, е пред провал.

Причините - в БСП има разнобой дали идеята на лидера им Сергей Станишев е осъществима и основателна. След като в петък посрещнаха с ръкопляскане идеята на Станишев за задължително гласуване, днес парламентарната група на БСП и ръководството на партията не могат да решат как точно да стане това. Ситуацията се усложнява допълнително и от референдума по темата, който е в ход и има събрана подписка. Затова червените решили да обсъдят предложението на Станишев не на обикновен пленум на Националния съвет, а на миниконгрес, за да се чуят повече мнения.

 В ГЕРБ пък смятат, че процедура по промяна на конституцията или на изборния кодекс ще забави изборите - тоест кабинетът “Орешарски” ще управлява още поне няколко месеца, за да може да работи парламентът. Партията на Бойко Барисов искаше задължителен вот да се запише в Изборния кодекс и тогава твърдеше, че за целта не е нужен ремонт на основния закон.

Гласовете на двете партии плюс тези на “Атака”, която подкрепя задължителното гласуване, са задължителни, ако се тръгне към промяна на конституцията.

ГЕРБ против протакане

Подобна промяна отнема минимум 40 дни. За възможно най-късия срок е нужно мнозинство от 3/4 от всички депутати или поне 180 гласа. ГЕРБ, БСП и “Атака” имат общо 199 народни представители.

 Тъй като срещу идеята официално е само ДПС, “бързането” на ГЕРБ за разпускане на парламента бе разтълкувано като реверанс към движението. Това ядоса лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Във фейсбук той отново потвърди, че ГЕРБ са “за”. “ГЕРБ подкрепя задължителното гласуване”, написа Борисов.

От думите му пак стана ясно, че предпочита въвеждането на задължителен вот да стане след референдум, който да се проведе с предсрочния вот. Това означава, че задължителен вот може да има евентуално за следващи избори, ако суверенът поиска това.

“Труд” попита Борисов значи ли това, че партията му няма да подкрепи промяна в рамките на този мандат, ако левицата я стартира. Той отговори, че е казал каквото има. По-късно заместничката му и юрист Цецка Цачева заяви пред Би Ти Ви, че ГЕРБ иска избори по най-бързия начин - най-късно до края на септември, а законодателни или конституционни промени могат да отнемат повече време.

Каша от мнения в БСП

Основният ход е на БСП. Във вторник на “Позитано” 20 ще дойдат освен членовете на Националния съвет и депутатите, областните и общинските председатели на БСП. Повечето от тях са и делегати на 48-ия конгрес, който по устав е постоянно действащ орган. Поканени са и партньорите от “Коалиция за България”.

Още в петък се появиха и опоненти на идеята на Станишев. Като техен говорител се изяви авторката на промените в Изборния кодекс Мая Манолова. Тя не казала нищо на заседанието на групата, но няколко часа по-късно в предаването “Панорама” по БНТ изрази сериозни резерви към предложението на партийния си шеф. “Не мисля, че със задължителното гласуване ще спре купуването на гласове, напротив - цената на един глас ще падне”, каза тя.

“Не можем да не подкрепим задължителното гласуване. Това ще ни донесе вреди в две посоки. Първо, така ще бламираме шефа си. Второ, ще дадем повод да се говори, че пак задкулисно се договаряме за нещо с ДПС”, смята член на ръководството на БСП. Червен депутат каза, че недоволството срещу хода на Станишев не е толкова по същество, колкото заради това, че той не го обсъдил вътре в партията.

Столичните социалисти ще отстояват позицията, че въвеждането на задължително гласуване трябва да стане след широки консултации с останалите политически партии. Те харесвали най-много идеята референдумът за задължителното гласуване да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори.

 Друга група обаче смята, че референдумът в никакъв случай не бива да се съвместява с изборите, защото темите са различни и едната кампания ще “потопи” другата. “Предсрочните избори трябва да се проведат по сегашния ред. Ако на референдума, който трябва да е на друга дата, народът каже “да”, ще се промени конституцията и следващите избори може да бъдат проведени със задължително гласуване”, смята соцдепутат. Има негови колеги, които са на мнение, че е спорно дали въобще може да има референдум по задължителното гласуване, тъй като въпросът е конституционен.