Патриотични войни

Без цензура

08-06-2014, 13:22

Снимка:

n/a

Автор:

Александър Димитров

Всичко от Автора

Още по Темата:

Не ми се хвали с на дедо ти софийскио правоговор

София срещу провинцията. Източният диалект срещу западния. Бургас срещу Варна. Северна България срещу Южна. Селото срещу града

Последната ескалация на напрежението стана мьекането, откъдето пък се стигна до какви и кои са софиянци и какви са селяндурите. Може би навсякъде по света го има това нещо, но тук е достигнало драстични размери. И е чиста проба избиване на комплекси и от двете страни. Това да се изтъкваш сам, и то за сметка на други, си е просто комплекс. С какво е по-различна глупостта на "столичанина" да очаква от един селянин, живял цял живот на село, да е също толкова широкоскроен като един човек, обиколил света. С какво е по-различна от глупостта на селянина да се държи надменно с гражданите и да демонстрира простотията си по същия начин, както го прави и столичанинът.

Софиянци (с уточнението, че не всички столичани са обект на думите ми) били най-великите. София била центърът на вселената. Ама как ли пък не - това ми напомня на приказката "От Искъро по-дълбоко нЕма". НЕма, ама има. И това са шопският инат и вродена глупост, надменност и т.н. Както и такова животно като "пиУе със зеУе" няма. Както и кравата не дава млЕко, дори да е от родните на софиянци искърски говеда, нито пък в хлебарницата се продава хлЕб. Както пък ние "не ходимЕ НА София". Всъщност аз ей на това му казвам "мекане" - "ходимЕ", "правимЕ", "строимЕ" и т.н.

Каква е тази нужда сами да си доказват шопите, че са най-великите - не знам. Пипирудата си е пеперуда, независимо дали е кацнала на цвете в Балкана или на трънак зад Народното събрание.

Тръгнали хора с манталитет някъде между Горно и Долно Уйно да ми правят забележка как съм говорел. Точно както и Бареков се изцепи - "Не ме гледайте какво правя, а какво казвам". А всички виждаме какво правят софиянци, където и да отидат. Абе, защо не се "бием" така Варна и Търново? Или Варна и Пловдив? Виж Варна и Бургас е друга бира. Имам чувството, че в Бургас по-голямата част от населението са клонинги на Ицо Хазарта.

Специално за бургазлии (и пак не за всички) имам едно изречение. Колкото и да са ви хубаво асфалтирани улиците, колкото и лампички да имате на кръговите - пак никога няма да станете по-красив град от Варна. Природата си е природа. Скоро ми попадна анкета "Варна или Бургас е морската столица на България". Ами, сори - под достойнството ми е да участвам в подобни "надпревари". Който има нужда да си доказва, че е велик по подобен детински начин - нека го прави. Един град е красив не само заради асфалта по улиците и заради мнението на комплексирани хора. По същата причина не си падам по разните класации, свързани с опаковка, а не със съдържание.

Всъщност изказът далеч не е релевантен (да използвам изказа на еталона за правоговор - Местан) на манталитета на даден човек. Простакът си остава простак, дори и добре да говори, където и да се намира - провинция, столица, село. Та в самия център на София - в символа на държавността, еталонът на нацията, простотията е така пуснала корени, че няма измъкване. Хайде да не си търсим само начини да се делим по какви ли не признаци :)