Изборите в края на септември, говорили при президента

Новините

10-06-2014, 06:11

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ясна и прозрачна процедура за избор на еврокомисар от България поиска Плевнелиев

"Краят на септември - началото на октомври. Цитирам президента Росен Плевнелиев за датата на предсрочните избори." Това съобщи вчера лидерът на "България без цензура" Николай Бареков след среща на държавния глава с избраните за евродепутати.

Отзоваха се 14 от общо 17-имата. Отсъстваха Сергей Станишев и Георги Пирински от БСП и Мария Габриел от ГЕРБ.
Президентът пак заявил, че очаква от политическите лидери да си говорят и да постигнат консенсус по датата на изборите. Повече той не може да предлага на този етап, понеже до подаването на оставката на кабинета президентската институция няма водещата роля.

Ако обаче те не се разберат, държавният глава като обединител на нацията трябва да покани партиите, включително ББЦ и Реформаторският блок, за определеяне на датата, настоя Бареков. Междувременно от ГЕРБ обявиха, че ако вотът е на 23 септември, НС може да се разпусне най-рано на 29 юли.
Ясна и прозрачна процедура за избор на еврокомисар от България поиска президентът. Трябва да бъде предложена от партиите и правителството, преди да си подаде оставката. Подчертал изрично, че страната ни не бива да чака последния момент, а да бъде активна в определянето и защитата на кандидатурата за новия ни член на ЕК.

Бареков обясни, че на срещата Илияна Йотова се опитала "елегантно да пробута Сергей Станишев за еврокомисар по външната политика". Този извод си направил от думите , че в момента външната политика на общността не е достатъчно силна.
Всички евродепутати на срещата се обединили около 16 водещи за България направления, по които е необходимо вътрешнополитическо съгласие и общи действия на представителите ни в ЕП, независимо към кое политическо семейство са. Като ключови сред тях Плевнелиев очертал преодоляването на трудностите при усвояването на евросредствата от настоящия програмен период (2007-2013 г.) и подготовката на качествени проекти за следващия - до 2020 г. 
България да се наложи като основния фактор за интеграция на Балканите в ЕС, допълнил той.

Борбата с младежката безработица, балансирано регионално развитие, енергийната сигурност, скорошно членство в Шенген и еврозоната са също приоритети. Президентът иска среща в такъв формат поне веднъж в годината.