Мъжкото лице еволюирало, за да понася удари

Животът

10-06-2014, 06:35

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Нова теория предполага, че лицевите мускули на нашите мъжки предци са еволюирали като защита срещу юмручните боеве

Нова теория предполага, че лицевите мускули на нашите мъжки предци са еволюирали като защита срещу юмручните боеве, пише БиБиСи.

Костите, които най-често получават фрактури при човешките сбивания са придобили най-много сила в началото на еволюцията. Освен това тези са костите, които най-силно отличават мъжете от жените.

Статия в списание "Биологични ревюта" твърди, че битките за вниманието на жените и за различни ресурси показват, че

насилието е ключов елемент за еволюционните промени.

Фосилни данни показали, че австралопитеците, непосредствените предшественици на хоминидите, са имали поразително стабилни лицеви структури.

В продължение на много години тази здравина се е обяснявала с адаптацията към много сурова диета, включваща ядки семена и треви. Скорошни открития, направени благодарение изследване на модела на износване и на въглеродните изотопи в зъбите на австралопитеци, обаче хвърлят съмнение върху хипотезата с храната.

Професор Дейвид Кариър, водещ биолог от университета в Юта, САЩ и колегата му д-р Майкъл Морган, предлагат нова теория, според която конкуренцията между мъжките индивиди са предизвикали развитието на тези лицеви мускули.

В подкрепа на своята теория, Киърър и Морган прилагат данни от биещи се съвременни хора. Няколко справки от болничните спешни отделения показват, че нараняванията от насилие са особено много по лицето.

"Челюстта е една от най-често чупените лицеви части, но сега това не е краят на света, тъй като имаме съвременна медицина, хирурзи. Преди милиони години обаче, такова нараняване най-вероятно ще е фатално. Няма да можете да сдъвчете храната си и просто ще гладувате до смърт", обяснява проф. Кариър.

Челюстта, бузите, очите и носът са тези части от лицето, които най-често получават наранявания в съвременните юмручни боеве, но при австралопитеците те са и най-защитените благодарение на еволюционните процеси.

Освен това, тези лицеви части са най-различни при мъжете и жените, както е било и при нашите предци.

"При хората и човекоподобните маймуни като цяло мъжките екземпляри е по-вероятно да се сбият и съответно при мъжките има по-голяма вероятност от наранявания", посочва проф. Кариър.

Интересното е, че с течение на еволюцията, здравината на тези уязвими зони намалява. Според професора това се обяснява с намаляването на необходимостта от защита: "Нашите ръце и горната час на тялото ни не са толкова силни, колкото са били при австралопитеците. Има едва времева корелация".