70 процента от зрелостниците не познават запетайката

Новините

11-06-2014, 06:24

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Първото място сред училищата е на Американския колеж, както бе и м.г.

70 на сто от зрелостниците не могат да слагат запетайки. Едва 29 на сто от общо 54 169 абитуриенти са успели да се справят със запетайките на задължителната матура по български език и литература.

За сравнение м.г. запетайки правилно са слагали 62% от завършващите ученици. 
Писането на собствен текст продължава да е слабото място на учениците, сочат анализите на образователното министерство.

 Едва 38% от дванайсетокласниците са дали свой текст на матурата, останалите са решавали само тестовите задачи. Интересното е, че при тях грешките са най-много при отворените отговори, които изискват писане.

Най-ниски резултати в бедните райони

Продължава да се задълбочава тенденцията слаб успех да имат учениците от училищата в едни от най-бедните райони на страната. Разликата между учебните заведения, които са първи по успех и тези на последните места, е почти единица (виж таблицата долу).

Първото място (среден успех от всички матури) се държи от Кърджали, следвано от Смолян, Благоевград и София-град. На последните три места са Ямбол, Шумен и Разград.

Статистиката от оценките от задължителната матура по български език показва, че учениците от Кърджали са номер едно по знания по официалния ни език - средният им успех е 4,75.

В София той е 4,63,а в Смолян с - 4,42. На последно място е Разград със среден успех 3,80.

Няма изненада в това, че от Кърджали са на първо място, тъй като и предната година те са били сред отличниците. Там има мотивирани ученици и родители, каза министър проф. Анелия Клисарова.

В Ардино са сред първите по успех

Сред училищата отличници е и това в Ардино, което измества СМГ. Сравнението не е напълно коректно, тъй като в Ардино гимназистите са само 18, уточниха от министерството.

Първото място сред училищата е на Американския колеж, както бе и м.г. 
Новото в реда на отличниците е, че Немската гимназия в София е изместена от Испанската (виж таблицата).

Малко по-високи постижения има на матурите по математика и природни науки. 
Най-много двойки са писани по история. 217 зрелостници имат максимума от 100 точки, но няма нито един, който и на двете матури да е постигнал по 100 точки.