Какви присъди получават шофьорите-убийци във Варна

В един от най-нашумелите случаи и смъртта на 20-годишно момиче, убиецът й получил 2,5 години затвор на трета инстанция, след две предишни условни присъди

Смъртта на 4-годишния Паоло, който беше прегазен на пешеходна зона в Стара Загора, отключи протести в множество български градове с настоявания за тежки наказания за убийците на пътя. Част от предизвикалите голямо обществено внимание случаи през последните години във Варна и какви бяха наказанията за водачите, причинили катастрофи с жертви, ни припомня Дарик Варна.

Един от най-шумните процеси е делото за смъртта на Лора Казанлиева. 20-годишното момиче беше блъснато на 17 юли 2011 г. около 5 ч. сутринта на пешеходна пътека на бул. „Осми Приморски полк". Човекът, причинил смъртта й, е 24-годишният тогава Деян Станчев. Той удря момичето с мотора си „Хонда”, който се е движил с 88 км/ч. Станчев получи условно наказание, след като се споразумя с прокуратура. Случаят обаче стигна до бившия главен прокурор Борис Велчев и делото беше върнато за ново разглеждане. След съкратен процес Варненският окръженият съд отново постанови същото наказание, но Апелативният съд върна делото за ново разглеждане. От третия опит Станчев получи на първа инстанция 2.5 години затвор.

Серия протести предхождаха процеса за смъртта на 15-годишния Денислав Русков, загинал на път за учлище. В сутрешните часове на 21 март 2008 г. момчето чака автобус на спирката до Цветния пазар на „бул. „Чатадлажа”, когато върху него връхлита „Мерцедес”-ът на 22-годишния тогава Хюсеин Хюсеин от Добрич. Според експертизите колата се е движила със скорост между 90 и 100 км/ч. Шофьорът е неправоспособен и пиян, а алкохолната му проба отчита 1.2 промила. Преди трагедията Хюсеин е минал на червено през няколко кръстовища и е предизвикал катастрофа в центъра на Варна. Наказанието, което той получава от Варненския окръжен съд, е 8 години затвор.

Протести на футболни фенове съпътстваха и друг процес, завършил на първа инстанция с условна присъда за манекенката Емилия Нанева, която причини смъртта на двама души. Тежката катастрофа, при която загинаха Младен Кънев и Теодора Петрова, стана около 5 ч. на 18 август 2012 г. в района на село Старо Оряхово. Жертвите са пътували в „Ситроен Ксара”, който е бил ударен челно от управлявания от 30-годишната Нанева джип „Тойота Хайлукс”. Преди катастрофата тя предприела изпреварване на завой, но не е успяла да се прибере навреме в своята лента, поради което се блъснала в насрещно движещия се автомобил с Кънев и Петрова. Нанева е ударила и колата, която се опитвала да изпревари. В нея са пътували семейство с малко дете, като нито един от тях не е пострадал. Мотивите на Варненския окръжен съд да даде условно наказание на подсъдимата е семейното й положение. Тя е разведена със 7-годишно дете. Загиналите имат по две деца, като тези на Теодора Петрова остават кръгли сираци след катастрофата.

7 години затвор получи пиян шофьор, виновен за катастрофа с двама починали и един тежко ранен човек.  На 10 август 2006 г. в отсечката между Аксаково и село Калиманци 45-годишният Ангел Драгостинов се опитва да изпревари със своя „Мерцедес” друг автомобил, но се врязва в колата, движеща се в насрещното платно. Пътниците в нея Милен Василев и Ерол Исмаил загиват на място, а Теодора Трендафилова получава тежка мозъчно-черепна травма, има счупен шиен прешлен и ослепява с едното око. По време на инцидента Драгостинов е имал 1,73 промила алкохол в кръвта. На първите две инстанции той получава 9 години затвор, но на последна наказанието му е намалено.

Две тежки катастрофи с общо 5 жертви причини Сюлейман Яшар преди да бъде пратен зад решетките. През 2004 г. 29-годишният тогава шофьор от провадийското село Манастир става виновен за инцидент, при който загиват трима души. Получава условна присъда, а четири години по-късно отново се превръща в убиец на пътя. На 22 август 2007 година край село Старо Оряхово започва изпреварване с микробуса си и блъска насрещно движещ се „Сеат”. Единият от пътуващите мъже в автомобила  умира на място, а другият – часове по-късно. От сблъсъка тежко ранени са двама от пътниците в микробуса. За тази катастрофа Яшар беше осъден 2 години и 11 месеца затвор, а към наказанието му бяха прибавени и още 3 години затвор от предишната ми присъда.

Две години затвор за катастрофа с няколко жертви получи бивш общински съветник от Русе Виктор Епщайн, след като сключи споразумение от прокуратурата. На 16 ноември 2008 г. бизнесменът от дунавския град кара с 210 км/ч „Мерцедес”-а си по магистрала „Хемус”. В района на Ветрино набива спирачки заради повреда, губи контрол над колата и навлиза в насрещното платно, където се удря челно в миниван „Рено”. От удара загиват спътникът на Епщайн Вихрен Петров и пътуващата във френския автомобил д-р Ася Левакова-Метева. Нейният съпруг е ранен, а още двама души, които са били в „Мерцедес”-а, са сериозно пострадали. Самият Епащайн е приет в болница в тежко състояние, но се възстановява.

Ефективни присъди заради тежка катастрофа, довела до смъртта на трима души, получиха двама шофьори. При инцидента от лятото на 2007 г. в района на село Стефан Караджа загиват трима пътници в микробус „Фолксваген”, който се движи с над 100 км/ч. Возилото изхвърча от пътя след лек удар с „Лада”, опитваща да го изпревари. Шофьорът на микробуса Тошко Атанасов получава 4 години затвор. На водача на „Лада”-та Юсеин Яшаров, който изпил няколко бири преди сблъсъка, съдът дава 5 години затвор.

С 1.53 промила алкохол сяда зад волана 41-годишният Красимир Д. от Старо Оряхово, който на 10 август 2008 г. причини смъртта на приятелката си Анна. В отсечката между родното му село и Ново Оряхово мъжът се движи с над 120 км/ч. Водачът обаче губи контрол и излиза от платното, а автомобилът се преобръща. Жената изхвърча от колата и загива на място. Красимир е осъден на 3 години затвор от Варненския окръжен съд.

С условна присъда се размина друг пиян шофьор, който става виновен за смъртта на спътничката си. На 28 октомври 2006 г. Зорница Славова пътува в „Фиат”-а, управляван от Светлозар Дуков. Колата напуска платното, блъска се в крайпътен скат и се преобръща. 24-годишна жена, която е на задната седалка, загива на място. Алкохолната проба на Дуков му отчита 1.4 промила алкохол. Той сключва споразумение с прокуратурата и получава 3 години условно.