Сесия 32: Пак гласуват за преименуване на местностите с турски имена

Служебните мобилни телефони на работещите в общинските фирми стават публични

С рестарт на сагата с преименуването на местностите с турски имена във Варна започва днешната сесия на Общинския съвет в морската столица. Преди началото й, Костадин Костадинов отново внесе предложение, за преименуването и то получи място в дневния ред на 32-то заседание. 

Сагата с турските имена, се точи повече от две години. При последното гласуване на същото предложение на сесия, то бе прието, но в последствие областният управител Иван Великов върна всички решения от нея. На римейка на заседанието в средата на януари, решението не успя да събере нужните гласове и местностите останаха със старите си имена. 

В дневния ред на заседанието влезе и предложението на Таня Парушева, всички мобилни телефони, на служителите на общинските фирми, който се плащат от техния бюджет да бъдат публично достъпни за гражданите. 

Варненският зевзек Росен Марков пък направи опит да внесе предложение за създаване на гора с името "Варна", като за целта поиска да му се предостави пустееща земя за засаждането й. "Всяко дърво ще бъде с поименен стопанин", обясни Марков. 

"Депутатите насяха дървета до летището в София, но те изсъхнаха. Дърветата с поименни стопани Иван Портних, Иван Луков, Иван Великов, Росен Марков.....няма да изсъхнат", аргументира се вносителят. Вместо да намери място в дневния ред, обаче предложението му бе прехвърлено за разглеждане в комисията по собственост, където да бъде обсъдено и прецизирано преди да влезе на сесия. 

10:00 След гласуване на дневния ред на заседанието започнаха питанията към кмета. Родители на децата от училище "Захари Стоянов" отново поставиха въпроса за разпределението на стаите в сградата, която делят с Математическата гимназия. 

10:33 В точката по здравеопазване 50 варненци получиха одобрение да получат еднократни финансови помощи за лечение и медикаменти. 

12:04 От 1 юни всички детски градини във Варна да бъдат хранени от общинското дружество "Ученическо и столово хранене", решиха съветниците в точката по собственост. Те възложиха на кмета да сключи договор с общинското дружество. Както Varnautre.bg вече писа в същата точка бе гласувано стадион "Спартак" и спортната зала, където се помещават съблекалните на футболистите, да бъдат отдадени безвъзмездно и безсрочно на ФК Спартак 1918. Сменят се и членове на Борда на директорите в спортния комплекс. 

13:15 Гласуването за преименуването на местностите с турски имена, да бъде отложено за следващата седмица, гласуваха съветниците. Дотогава предложенията за новите имена, направени от работната група, ще бъдат качени на сайта на общината, за да може обществеността да се запознае с тях. 

13:20 С изчерпването на дневния ред приключи 32-то заседание на Общинския съвет.