Организират безплатни прегледи за туберкулоза

Мисия Варна

13-06-2014, 13:34

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Кампанията във Варна ще се проведе на 16, 18 и 20 юни

Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) - Варна, организира "Седмица на отворените врати". Тя е част от инициативата на Министерство на здравеопазването във връзка с програмата "Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България", която се финансира от Глобален фонд за борба срещи СПИН, туберкулоза и малария.

По време на "отворените врати" на всички желаещи ще се извършват безплатно : скрининг на риска за туберкулоза; преглед за туберкулоза от лекар-специалист.

Анкета се провежда от медицинските сестри за всяко лице, изявило желание да се консултира и изследва. След направена оценка на риска от проведения скрининг, на лицата в риск се извършва безплатна консултация от лекар-специалист.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването  е лечимо стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти.

Кампанията във Варна ще се проведе на 16, 18 и 20 юни, а адресът на здравното заведение е ул. "Мануш войвода" 11А.