Убиецът на 19-годишната Надежда обжалва присъдата си

Крими

13-06-2014, 14:13

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Родителите на жертвата поискаха от въззивния съд 20 години затвор за убиеца на дъщеря им

Танжу Ведат от Исперих, който миналата пролет уби 19-годишната си бивша приятелка Надежда, обжалва днес пред Варненския апелативен съд 19-годишната присъда, която му даде Окръжен съд Разград. В началото на тази година първата съдебна инстанция призна вината на 21-годишния Танжу. На 19-ти срещу 20-ти април миналата година в землището на Исперих - местност "Айорман" той умишлено умъртвил Надежда Минчева. Съдът присъди и общо 200 000 лева обещетение на родителите на Надежда.

Пресслужбата на съда припомня, че в Разград делото се гледа по общия ред. Съдът беше обсаден от много хора, които потресени от безмилостното и жестоко убийство на Надежда настояваха за най-тежкото наказание. Пред Разградския окръжен съд подсъдимият нито веднъж не изразил съжаление за стореното, припомни днес адвокатът на безутешните близки на момичето.

Танжу и Надежда били близки приятели почти три години. Разделили се заради болезнената ревност на младежа, който често устройвал скандали, завършвали с намесата на полицията. Въпреки раздялата контактите между двамата продължили чрез Интернет.

Във фаталната вечер Танжу причакал момичето пред дома й и за пореден път поискал да изяснят отношенията си. Двамата потеглили по черен път към гората. Разговорът скоро преминал в скандал, а аргументите на подсъдимия били няколко шамара. Момичето побягнало, за да се скрие в гъсталаците, но Танжу я застигнал и продължил да я удря през лицето. С юмручен удар разбива носа на жертвата си и тя пада на зиемята. Тогава насилникът видял, че пръчка е пробила шията на момичето и тя не помръдва. Започнал да я влачи през гъсталаците и я натикал с главата напред в лисича дупка. Още на следващия ден родителите обявили Надежда за издирване и цял Исперих се вдигнал, за да организира търсенето й. Танжу бил извикан на разпит, но той отрекъл да се е виждал с момичето и веднага след това се укрил. Открили го 6 дни по-късно в изоставена сграда в Исперих. Направил самопризнания и отвел органите на реда до лисичата дупка и тялото на мъртвото момиче. Експертиза установила множество кръвонасядания по лицето, черепа, разкъсно-контузни рани, счупен нос, отток на белите дробове и отток на мозъка.

В жалбата си пред втората съдебна инстанция подсъдимият настоява да се намали размера на присъдата, на обещетението, или делото да се върне в Разград за ново разглеждане. Като основание за повторно гледане на процеса защитата на Танжу изтъкна нарушените му права през първите три дни след задържането му, когато не допускали до него адвокат.

Родителите на жертвата поискаха от въззивния съд 20 годишна присъда за убиеца на дъщеря им.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.