Трима задържани за подготовка на убийство на Пеевски, давали 50 хил. лв. да го следят

Новините

14-06-2014, 07:43

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Шеф в КТБ: Има напрежение между Пеевски и Василев

Трима мъже са арестувани за подготовка на убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. Те били прибрани в компанията на още двама след сигнал за заговор за отстраняването му.
 

В него информационни агенции намесиха по-рано днес мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Проверяват го за поръчка за убийство, съобщи БНР. От прокуратурата не потвърдиха официално информацията. Василев е в чужбина. “24 часа” го потърси, но телефонът му бе изключен. Не отговори на обаждането ни и Делян Пеевски.

Разследването е установило опити за подслушване и проследяване на Пеевски, съобщи магистрат.

Ключов свидетел с първо име Б. дал показания,

 че е предлагал срещу заплащане на охраната на Делян Пеевски да го следи. За услугата на гардовете били обещани 50 000 лв. Коментирало се и поставянето на проследяващо и подслушващо устройство, за да се знае кога и къде точно е народният представител от ДПС и какво прави.
Един от гардовете, с които е преговаряно за подслушване и незаконно използване на СРС, обаче докладвал. После бил подаден сигнал в МВР.
 

Проверката била възложена на отдел “Престъпления с висока обществена опасност” в националната полиция. 
Разследващите взели разрешение от съда за използване на специални разузнавателни средства.

Започнало подслушване на телефоните

 както на тримата задържани впоследствие, така и на шефа на КТБ Цветан Василев и още няколко свързани лица. Първоначално арестуваните Б., К. и Г. твърдели, че са привърженици на партия.

По наша информация в част от СРС-тата се говорело за проследяване, но все още се установява дали то е било част от подготовката на убийство. В момента експерти и следователи преглеждали детайлно всички данни от СРС в търсене на конкретни данни и доказателства за различни престъпления. Първоначално разследващите смятали да повдигат обвинения по член 339а от Наказателния кодекс за незаконно използване на устройства за проследяване, но по-късно било преценено, че може да се съберат доказателства и за подготовка на убийство. 

Предстоят разпити на свидетели. По непотвърдена информация разследващите ще разчитат и на свидетел, следствен по друго дело. Той обаче още не е разпитан пред съдия.

Тримата уличени в подготовка на убийство са задържани за 72 часа, очаква се те да бъдат изправени пред съда в понеделник.
Днес сутринта прокуратурата започна

масови обиски и претърсвания

на жилища и офиси на фирми. Те са съгласувани със съда, който бе издал 19 разрешения. От прокуратурата обаче не уточниха дали претърсванията са по делото за подготовката за убийство, или във връзка с проверката по сигнал на “Протестна мрежа”.

“От офисите на търговските дружества са иззети документи”, заявиха лаконично от ВКП, но отказаха да съобщят имена на фирми и заподозрени. Оттам отрекоха разпространените в различни сайтове информации, че са били претърсвани офисите на КТБ. Това стана няколко часа след като самата банка призова прокуратурата да даде информация по случая.

Пред офиса на столичния бул. “Цар Борис III” вчера преди обед

имаше само 2 полицейски коли

В същата сграда се намират и офисите на Tв7 и “Нюз 7”. Ръководствата на двете телевизии също опровергаха твърденията за обиски и заявиха, че продължават работата “в обичайния си режим”. “Истина е, не сме влизали там”, потвърдиха от прокуратурата.
Предстои Цветан Василев да бъде призован за разпит. Според част от източниците вече му е пратена призовка.

Шеф в КТБ: Има напрежение между Пеевски и Василев

“Има напрежение между г-н Пеевски и г-н Василев”, обяви в интервю за bTV по-рано днес изпълнителният директор и член на управителния съвет на КТБ Георги Христов.
На въпрос скарани ли са депутатът от ДПС и банкерът Христов отговори: “Това дали са се скарали, или не... Мога да кажа, че има напрежение между г-н Пеевски и г-н Василев, което е изнесено извън границите и рамките на тази институция. Макар че фирми, за които се твърди, че са контролирани пряко или непряко от г-н Пеевски, са обект в момента на съдебни действия от страна на КТБ, както и други, които са длъжници в тази банка.”
Христов не коментира реда на събитията в отношенията между Пеевски и Василев – дали първо е бил конфликтът, а след това отказът от обслужване на кредити, или обратното.

"24 часа Бразилия 2014" - новият сайт и ваш най-добър приятел по време на световното

Пеевски: Нито аз, нито семейството ми имаме необслужвани кредити

Нито аз, нито моето семейство имаме необслужвани кредити в КТБ и още в понеделник ще изпратим писмо до банката, с което ще поискаме извинения за тези твърдения, заяви Делян Пеевски пред “24 часа”, помолен да коментира интервюто на шефа на КТБ пред bTV.

“Ако не получим извинения, ще уведомим БНБ за действията на изпълнителния директор Христов, който изнася невярна и лъжлива информация за клиенти на банката. Това е поведение, което се разминава с нормалното поведение на един банкер. Ако не получим извинение, ще помолим БНБ да отнеме лиценза на Христов”, каза още Пеевски.

Сестрата на вицепремиера Златанова напусна шефски пост в ТВ7. Спортната журналистка Миляна Велева, която стана директор на "новини и актуални предавания” на Тв 7 и на “Нюз 7”, вчера подаде молба за напускане.

“Причините са свързани с несъгласието ми с ръководството на телевизията. Моля да търсите занапред продуцентите на телевизията”, написа тя в официално изявление към медиите.

От Тв 7 съобщиха, че в заявлението си до ръководството Велева посочва лични мотиви за решението си, както и невъзможността да изпълнява поверените задължения.\

"24 часа Бразилия 2014" - новият сайт и ваш най-добър приятел по време на световното

Миляна е по-малката сестра на вицепремиера Зинаида Златанова. Преди да стане шеф на новините, Велева беше продуцент на дирекция “Спорт”.