Пратили призовка на банкера Цветан Василев, 2-ма от задържаните за опита за убийство на Пеевски се разболяха

Новините

15-06-2014, 07:55

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Бавкерът още е в чужбина и не е коментирал

Двама от тримата задържани за подготовка на убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски се разболяха часове преди съдът да освободи без мярка за неотклонение всички обвиняеми.

Късно в петък от обвинението неофициално обявиха, че предстои разпит и на собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Той е в чужбина и още не е коментирал.

Неговото име като поръчител на убийството бе посочено в петък от агенция ПИК. В същия ден полицията след разрешение на съда влезе в 19 адреса, свързани с банкера.

“От офисите на търговските дружества са иззети документи”, лаконични бяха от Върховната касационна прокуратура. Те не уточниха дали претърсванията са свързани със сензационната новина за готвено убийство на Пеевски.

Днес рано сутринта тримата арестувани Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев бяха доведени оковани в съда на делото за мярката им. Пред “Труд” прокурор Елка Ваклинова обяви, че са привлечени под наказателна отговорност по чл.115 във връзка с чл. 18 и чл. 20 от Наказателния кодекс за приготовление за убийство.

Когато е разбрал в какво го обвиняват, Красимир Методиев се почувствал зле

и извикали линейка. С него към клиниката потегли и Георги Христов, който е диабетик. 49-годишният бизнесмен бе в прединфарктно състояние, а епикризата му е 3 страници. Третият задържан е Венцислав Върбанов.

Престъплението, в което са обвинени 3-мата, е извършено през май, а в разследването са използвани СРС.

Сигналът бил подаден от двама охранители на Пеевски. На гардовете били предлагани 50 хил. лв., за да следят Пеевски и да докладват за маршрута му. Вероятно затова и разследващите предполагат, че крайната цел била той да бъде убит, докато се движи с автомобила си. Отдел “Престъпления с висока обществена опасност” почти от месец проверявал сигнала за готвеното убийство. В тази връзка магистратите разрешили подслушване на тримата задържани и на банкера Цветан Василев.

Снощи обаче съдът е преценил, че срещу задържаните няма никакви доказателства, и ги е пуснал без никаква мярка за неотклонение.

Адвокатът на Христов - Николай Хаджигенов, разказа, че клиентът му е бизнесмен и търгувал с “Булгартабак”. Той се познавал с шефа на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който е сочен за поръчител на убийството на Пеевски. Според Хаджигенов клиентът му е нормален човек, обвиненията срещу него били несъстоятелни, а делото било на политическа основа.

Няма нито едно доказателство за вината им. В СРС-тата няма и дума за убийство, нито за поръчител.

Очевидно Пеевски е най-важният човек в държавата”, коментира адвокат Хаджигенов.

Тримата обвиняеми Христов, Методиев и Върбанов бяха докарани още сутринта в Съдебната палата, но заради здравословните им проблеми делото се гледа чак вечерта в болницата на МВР.

“Това е незаконосъобразно. Красимир Методиев е на системи. Подобен случай имаше със стрелеца от Лясковец, чиято мярка също се гледаше в болницата”, заяви Хаджигенов.