ГЕРБ да се коалира с БСП или ДПС? Не си го представям

Новините

15-06-2014, 09:47

Снимка:

БГНЕС,архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Това би било наказано от симпатизантите на ГЕРБ според Томислав Дончев

Не си представям коалиция между ГЕРБ и БСП. Изключват се и предположения за коалиция с ДПС. Подобен сценарий за мен е невъзможен, заяви пред Нова тв Томислав Дончев, избран за евродепутат от ГЕРБ на 25 май и бивш министър при управлението на ГЕРБ.

„Ние имаме много разлики. Подобно сътрудничество би било наказано от всички наши симпатизанти“, смята Дончев.

Според него „Реформаторският блок би трябвало да се счита за естествен партньор, с него имаме много общо неща, но и много разлики”. Дончев уточни, че коалицията с други политически сили е въпрос на политическа хигиена и травматичен опит след случилото се през последната една година. „В нея има много уроци и ако те бъдат забравени, ще е ужасно тъжно, защото има опасност грешките да бъдат повторени”, убеден е Дончев.
 
Относно кафето, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пи с лидера на ДПС Лютви Местан в Кърджали, Дончев обясни, че политиците трябва да си говорят, дори тези, които са политически опоненти.

По повод задължителното гласуване Томислав Дончев подчерта, че е бил изпуснат най-удачният момент темата да бъде поставена на референдум, а именно по време на европейските избори. 

 „Проява на лош вкус е задължителното гласуване да се случи само и единствено вследствие на волята на политиците. Тогава е опасно и би могло да предизвика горест и обратна реакция. Съвсем различно е това да мине през референдум и народът да се е самозадължил да гласува”, убеден е Дончев. Според него първият възможен момент за предсрочни избори е краят на септември. 

„Ако някой се опита да организира избори в началото или средата на август, аз смятам, че ще бъде непростена провокация към всички българи”, категоричен бе Дончев.