Държавата поиска спешно дивидента от фирмите си, за да плати пенсиите

Парите

16-06-2014, 14:44

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ден преди разпореждането, правителството изтеглило 700 млн.лева от търговски банки

Държавата спешно изиска дивидента от всичките си фирми, за да изплати пенсиите. Заради слабото изпълнение на приходната част от бюджета държавата започна спешно да търси пари. С разпореждане на Министерския съвет от 11 юни се иска до днес, 16 юни, дружествата с над 50% държавно участие да преведат 70% от печалбата си. Освободени от задължението са само болниците. Държавните фирми, които имат дялове в други компании, също ще трябва да прокарат през общите им събрания решение за разпределяне на 70% дивидент за акционерите. Летище "София" и Ръководство на въздушното движение (РВД) ще заделят още по-голям процент за хазната - съответно 90 и 100%.

В разпореждането няма мотиви защо се налага бързането и защо на фирмите са дадени едва 4 работни дни, за да го изпълнят. По закон плащането на дивидента трябва да стане до 15 юли, но през миналата година бе отложено до средата на ноември заради лошото финансово състояние на БЕХ. Най-вероятно причина за това е слабото изпълнение на приходната част на бюджета, което се движи със значително изоставане спрямо заложеното, пише в днешния си брой в. "Сега". 

Защо държавата бърза да изцеди дружествата си, внесе яснота финансовият експерт и политик Кольо Парамов, тази сутрин в предаването "Здравей България" на Нова ТВ. Има наличие на огромна стопанска криза в държавата. Няма никакви свободни пари, за да платят пенсиите за месеца, обясни Парамов. По думите му ден преди да е издадена заповедта за спешното изплащане на дивидента, правителството е взело и 700 000 000 лева от търговски банки."Сега ще теглят още един вътрешен кредит, независим от народното събрани, за да се оправят този и следващия месец", хвърли бомбата финансистът.