КТБ видя опит за разклащането на валутния борд с атаката срещу банката

Новините

16-06-2014, 14:50

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Напрежението между Делян Пеевски и Цветан Василев заради над 100 млн. лв. свързани с "Булгартабак"

Ръководството на Корпоративна търговска банка (КТБ) окачестви разследванията спрямо лица и фирми, свързани с нея, като опит за дестабилизация на цялата банкова система и разклащане на валутния брод, пише mediapool.bg. Прокуратурата и този, който я владее, имаше полза от това шоу, коментира изпълнителният директор на КТБ Георги Христов в понеделник. Той и Илиан Зафиров, другия изпълнителен директор, дадоха специална пресконференция, за да разсеят появилите се "неточности в публичното пространство", както и "да защитят честта на Цветан Василев, достойнството на банката", акционерите и вложенията на спестителите, които са за над 3 млрд. лв.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев отсъстваше от събитието, защото все още е в чужбина.

Напрежението между Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски е за около 100 млн. лв., стана ясно от изявленията на двамата директори на КТБ.

От тях 25 – 28 млн. лв. са свързани с два кредита, отпуснати от КТБ на "Булгартабак", които до преди месец са били редовно обслужвани, но след това започнали "маньоври". Още 80 млн. лв. са свързани с искането да не се разпределя печалбата на "Булгартабак холиднг", от старана на мажоритарния собственик, който е "някакво физическо лице", неясно дори за Комисията за финансов надзор, която е била "ловко преметната", по думите на Георги Христов.

Той предположи, че връзката се прави чрез "безумна клевета", че Цветан Василев "е поръчал" свой длъжник. Твърденията, че тримата обвинени в подготовка на опит за ликвидирането на Пеевски са действали по поръчка на Цветан Василев, се появиха в близки до депутата от ДПС медии, но и до сега не са опровергани от прокуратурата.
Това като мащабност и показност интервенира върху банката, заяви Георги Христов.

Според него и колегата му, атаката срещу КТБ върви по три линии: опит за провал на общото събрание на акционерите на 11 юни; опит да се прибере печалбата на "Булгартабак" и кулминацията от 13 юни, когато бяха претърсени офиси на фирми на Василев, а паралелено с това трима мъже бяха задържани по обвинения, че са подготвяли опит за убийството на Делян Пеевски.

"Кой убива длъжника си бе, хора?!", попита риторично Георги Христов, чието име съвпада с това на един от задържаните за убийството на Пеевски.

"За нас е недопустимо да се направи опит за такава публична екзекуция на една институция", допълни той.

След като заяви, че прокуратурата и този, който я владее, имат интерес от "шоуто", Христов поясни, че въпросът кой владее прокуратурата трябва да се насочи към главния прокурор, тъй като институцията действа на принципа на единоначалието. Христов не се нае да каже дали това е лична атака на Сотир Цацаров.

По думите му обаче действията на разследващите били сигнал, който показвал вероятно, че всеки, който не слуша, може да бъде смачкан. В КТБ обаче не е имало сигнали, че трябва
да "слушат".
Шестима отговорни представители на банката са били разпитани като свидетели. На нито един от тях не е обяснено защо са викани. Задавани са им общообразователни въпроси, информация по които има в интернет, посочи Илиан Зафиров - Член на УС на КТБ и изпълнителен директор.

В деня, когато е имало Общо събрание на акционерите (11 юни), в същия час, призовки да се явят в следствието имали Георги Христов и Илиан Зафиров. След като попитали дали не може да се явят в друг ден, или час, им било отговорено, че "не става". Това по думите на Христов също било опит да се излъчи негативен сигнал срещу акционерите.

През миналия петък разследващи са били в офиси на фирмата "Бромак", които се намират в бизнессградата на столичния булевард "Цар Борис Трети", каза Георги Христов.

"Бромак" с мажоритарен собственик Цветан Василев е основен акционер в КТБ.

Единствено по публикации в медиите можем да съдим, че става въпрос за регулярна проверка по широко тиражиран сигнал на неформалната организация "Протестна мрежа", обявиха от ръководството на банката и уточниха, че не са иззети никакви документи.

От КТБ посочиха, че Цветан Василев е само един от акционерите на банката, макар и мажоритарен чрез дружеството си "Бромак" ЕООД. Банката обслужва бизнеса на десетки предприятия, които генерират значителна част от БВП на страната, подчертаха от КТБ.

В банката няма проблемни кредити, отпуснати на Цветан Василев или на други, свързани с него компании, обясниха още от КТБ.

На въпрос за депозити и кредити на фирми на депутата Делян Пеевски, изпълнителният директор и член на УС на КТБ Георги Христов посочи, че не му е известно като юрист Пеевски да има право да има фирми. Той посочи, че само знае за медийната империя, притежавана от майката на Пеевски - Ирена Кръстева.

В този момент банката не обмисля да съди държавата, защото не е претърпяла вреди.