Реформаторите очакват от КСНС оставка на кабинета и дата за избори

Новините

16-06-2014, 16:18

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Те искат партии с евродепутати да участват в консултациите утре

Реформаторският блок очаква утре на КСНС при президента да бъде договорена оставката на кабинета, за да бъде извадена страната от състоянието на безтегловност, да бъде определена дата за избори и привеждане на държавния апарат в готовност за посрещане на евентуална газова криза заради ситуацията в Украйна. Това обяви пред журналисти говорителят на Блока Радан Кънев. 

Реформаторите настояват на утрешното заседание на КСНС да участват и извънпарламентарни партии, които имат евродепутати след изборите за Европейския парламент.

Аргумент да бъдат поканени на утрешното заседание при държавния глава десните виждат и в темата за новия български еврокомисар, който да бъде номиниран по ясни и прозрачни критерии. Те обаче категорично отхвърлят кандидатурата на Сергей Станишев.

Смятаме, че нито сегашното, нито служебното правителство могат да номинират такъв еврокомисар, посочи лидерът на СДС Божидар Лукарски.

По думите му необходими са и разговори за силен служебен кабинет, който да гарантира най-вече предсрочния вот. Смятаме, че е наложителна смяна на областните управители, които пряко са отговорни за произвеждане на изборите, добави още той.

РБ иска и оставката на цялото ръководство на ДКЕВР, както и се надява на служебен кабинет, който да разкрие всички документи по "Южен поток".

Реформаторите определиха като фарс петъчното изслушване в Народното събрание по темата на премиера и на министъра на икономиката и енергетиката. По думите на Трайчо Трайков - бивш министър на енергетиката от ГЕРБ и член на Гражданския съвет на Блока, нито Пламен Орешарски, нито Драгомир Стойнев са дали отговори "на въпроси за 4 млрд. евро".

Разбрахме между другото, че договорът е подписан, но кога, от кого, с какъв мандат, какво включва, какви са клаузите. Това са все въпроси, които, според Трайков, са останали неизяснени.