Без президента в преговорите за вота

Новините

17-06-2014, 06:13

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

ГЕРБ настоява за вот на 28 септември

БСП не бърза с определянето на датата за предсрочните парламентарни избори у нас. А напротив - обмисля сценарий, при който денят за провеждане на вота да бъде посочен след широки политически консултации между партиите, в които според червените не е нужно да участва президентът Росен Плевнелиев. Това стана ясно след заседанието на ръководството на левицата на "Позитано" 20 днес.

Утре на "Дондуков" 2 "по спешност" се събира Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към държавния глава Росен Плевнелиев, но партията мандатоносител не смята да допусне консенсус за датата на предсрочните избори, научи "Труд". Така на практика остава впечатлението, че не се бърза и с оставката и на кабинета "Орешарски".

Макар че през миналата седмица соцлидерът Сергей Станишев настоя изборите да бъдат още през юли, днес Изпълнителното бюро на партията не е взело решение да предложи конкретна дата за провеждането им. Според висш източник на "Труд" от "Позитано" 20 ръководството на левицата искало в процеса за определяне на ден за вота да участват не само парламентарно представените партии, но и тези, които имат евродепутати - това са Реформаторският блок и "България без цензура" на Николай Бареков.

Ако утре ДПС и ГЕРБ стигнат до консенсус за дата на вота, желанията на БСП може и да не се сбъднат. Ако обаче денят бъде избран във формат, различен от КСНС, датата ще трябва да получи одобрението на Плевнелиев, който подписва указа за насрочване на изборите, заедно с разпускането на парламента и назначаването на служебен кабинет. 
След заседанието на ръководството на левицата военният министър Ангел Найденов, който е и говорител на БСП, обяви, че КСНС не е мястото, на което да се реши въпросът с оставката на правителството, но все пак БСП поддържала позицията си, че извънредните избори трябва да са възможно най-скоро.

По-рано през деня в Кюстендил зам.-шефката на парламента Мая Манолова прогнозира, че оставката може да се случи още днес или утре, ако бъде посочена дата за вота.
ГЕРБ настоява за вот на 28 септември и се очаква лидерът на партията Бойко Борисов да влезе в сблъсък с БСП с настояване за ясна дата за оставка на правителството. Ръководството на ДПС се събра вчера по обяд да обсъди стратегията си. Очаква се лидерът Лютви Местан да потвърди позицията на движението, че оставката и изборите зависят от мандатоносителя БСП.

Възможните дати за вот

Предсрочни избори в последните 2 недели на септември - 21-ви или 28-и, или в първите две недели от октомври - 5-и или 12-и - това се очаква да са предложенията за парламентарния вот, които ще се чуят утре на заседанието при президента Росен Плевнелиев. ГЕРБ са против вот по-рано заради летния сезон.