Край на болките при зъболекаря!

Животът

17-06-2014, 12:02

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Кариесите вече ще се лекуват сами

Учени от лондонския Кралски колеж измислиха лечение на зъбите, чрез което те се възстановяват и лекуват сами, съобщават днес английски медии

Само ужасяващият звук на зъболекарската машинка е достатъчен да отложим ежегодния си преглед при стоматолог. Но досегашните посещения са на път да останат лош спомен.

Новата технология за лечение заличава кариесите, пломбите и болката на зъболекарския стол, защото помага на зъба да се оправи сам. Методът може да започне да се прилага до три години, смятат експерти, цитирани от "Дейли Мейл".

Процедурата не включва инжекции или други болезнени средства. Кариесите обикновено се отстраняват чрез пробиване на зъба, изчистване на кариеса и запълване с амалгама или композит. Новото лечение, наречено "Електрически ускорено и засилено реминализиране" (EAER), ускорява естественото движение на калций и фосфатни минерали в повредения зъб.

Лечението се провежда на два етапа. Първият подготвя увредената зона на емайла и след това с помощта на лек електрически ток прокарва минерали към мястото, което трябва да бъде излекувано.

"Начинът, по който днес се отнасяме към зъбите си не е идеален. Новото лечение не само ще бъде приятно за пациента, но ще бъде ефективно колкото и сегашните стоматологични процедури", обяснява професор Найджъл Питс.