Владимир Василиев и Максимилиано Гера в юбилейното жури на балетния конкурс

Варна Лайф

18-06-2014, 00:06

Снимка:

Виктор Викторов

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Първото балетно състезание в света тази година отбелязва 50-годишнината от създаването си

Председател на юбилейното жури на ХХVI-ото издание на Международния балетен конкурс ще бъде Владимир Василиев, Русия. Легендарният балетист е единственият носител на Голямата награда от балетния конкурс на Варна в цялата му история. Сред журито от балетни майстори са прима балерина асолута Йоко Моришита, Япония, носителката на злато и сребро от Варна Аурора Бош, Куба, обожаваният от публиката Максимилиано Гера, Аржентина, уважаваните педагози професорите Сюо Сухуо, Китай, Сун-Хи Ким и Суон Хи Янг, Корея, доц. Бисер Деянов, България – носител на две първи награди от Варна през 1968 и 1974 г., откривател и педагог на няколко поколения качествени танцьори. Това съобщиха днес във Френския културен институт организиторите от фондация “Международен балетен конкурс.

Първото балетно състезание в света тази година отбелязва 50-годишнината от създаването си. Тази година то ще се проведе от 15 до 30 юли на сцената на Летния театър на Варна със 129 записани участници от 30 страни и емблематично международно жури. Конкурсът се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и под почетния патронаж на UNESCO и на генералния директор на световната организация Ирина Бокова, с любезното съдействие на Министерството на културата и Община Варна.
Конкурсът се организира в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

Официални участници в пресконференцията бяха Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България; Иван Портних, кмет на Варна; Димитър Димитров и Соня Димитрова от фондация “Международен балетен конкурс - Варна”; Антоан Тусен, изпълнителен директор наSociete Generale Експресбанк, генерален спонсор на състезанието; икони на балета, посланици. Със специалното си присъствие събитието уважиха и български членове на авторитетното жури на конкурса - проф. Петър Луканов, хореограф, професор в Музикалната академия за балет и изящни изкуства, Пловдив, акад. Красимира Колдамова, лауреат на I МБК Варна 1964, прима балерина, балетен педагог, Сара-Нора Кръстева, прима балерина, директор на балета при Софийска национална опера и балет.

50-то юбилейно издание на Международен балетен конкурс – Варна, се провежда в чест на маестро Емил Димитров, негов основател и ключова фигура за успеха и просъществуването му. „Маестро Емил Димитров влагаше цялото си сърце и енергия за това да съхранява и развива Конкурса. Благодарение на неговата неуморна работа, днес ние сме наследници на един изключителен духовен и културен капитал”, заяви Соня Димитрова.

Отбелязвайки значението на конкурса за Варна, кметът на Варна Иван Портних посочи: "През годините по един или друг начин съм бил близо до Международния балетен конкурс - Варна. Това е събитие с национално и международно значение и за мен е изключително удоволствие, че петдесетата годишнина на конкурса съвпада с решаващ етап от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. Този юбилей е доказателство, че Варна е наистина "Бряг на вдъхновението", че фестивалът е една от най-силните визитки на България пред света", допълни той.

„Значението на Международния балетен конкурс във Варна е огромно в световен мащаб. Това е първото и най-престижно балетно състезание в света и ние всички трябва да продължаваме да го съхраняваме и развиваме през годините”, сподели директорът на балета при Софийската национална опера и балет Сара-Нора Кръстева.

Паралелно с конкурса ще се проведат и съпътстващи прояви, между които традиционната Международна лятна балетна академия със занимания по класически балет, съвременни техники и джаз. В нея като преподаватели се привличат световноизвестни педагози от Русия, Франция, Дания, САЩ, Холандия, Великобритания и др. Тази година заниманията в Академията ще се водят от проф. Сун Хи Ким – Корея, Аурора Бош - Куба, доц. Бисер Деянов – България, Морис Кози – САЩ, Алфредо Торес - Куба. Специално за тазгодишното издание на балетната Академия проф. Владимир Василиев ще изнесе показен урок „ Клас на майстора” на тема „ Па-дьо-дьо Дон Кихот” по хореография на А. Горски и В. Василиев. В съпътстващата програма на конкурса са включени и художествена изложба „Балетът в изобразителното изкуство” и фотоизложба “Варненската балетна Олимпиада през фотообектива”.

По традиция балетният конкурс ще завърши с гала-концерт „Среща на поколенията” с участие на лауреати на конкурса от минали години. На 30 юли 2014 г. в Летния театър на Варна зрителите ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на Максимилиано Гера - Аржентина, Роландо Сарабия - Куба, Бруклин Мак, Уитни Дженсън и Матиас Дингман.

Агенция НИРА Комюникейшънс