Пеевски изкърти капака на кутията на Пандора

Новините

18-06-2014, 06:22

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Кой държи 80% от "Булгартабак", кой командва Темида, как "работи" законът срещу офшорките и какво общо има с всичко това този успял мъж на 33 г.

Заплахи за убийства и рекет, злепоставяне на банки и акционери, употреба на медиите за разчистване на сметки и прокурорски екшъни - този филм и преди сме го гледали, но се надявахме, че като сме цивилизован член на ЕС, няма да има нови сезони и епизоди. Шумните разпри между кръговете около депутата от ДПС Делян Пеевски и около банкера Цветан Василев показаха, че много сме се лъгали.

Днес мощното бизнес съдружие Василев - Пеевски, в чиято орбита влизат енергетика, цигари, медии, петрол, финанси, се разпада с медиен гръм и прокурорски трясък. От двете страни летят обвинения в заплахи, манипулации, а внушителният депутат се оплаква, че е погнат от килъри. Слава богу, убити няма и никой не вярва, че банкерът е възложил на трима бизнесмени да "очистят" депутата, но атмосферата е нагнетена и зловонна. Засега няма ясен отговор на въпроса защо се развали дослукът, но със сигурност става дума за много пари и една от ябълките на раздора е холдингът "Булгартабак", сполучливо наречен от един от директорите в КТБ  "дружеството с изразен политически нюанс"

 

Бизнесите са като империите - когато станат прекалено големи, стават неуправляеми зони на конфликти и започват да се разлагат и разпадат.

Опасните връзки между ДПС, Делян Пеевски и цигарения холдинг имат дълга история и периодично взривяват обществени "бомби". А най-големите скандали за "Булгартабак" гърмят точно когато ДПС е на власт. И винаги имат здраво усукани политико-икономически корени. Основните цигарени фабрики отдавна щяха да са собственост на "Бритиш Амеркан Табако", ако не беше партията на Доган. В началото на 2005 г. Лидия Шулева (НДСВ), като министър на икономиката, беше пред подписване с БАТ, но коалиционният партньор ДПС не хареса условията (или избора на купувач) и провали с гръм и трясък приватизацията с цената на политически разрив между двете партии.

Самият Пеевски от "малък" е цар на скандалите, от които умее да се измъква сух. Започна се, когато по времето на "царския кабинет" 21-годишният активист на младежкото НДСВ по неведоми пътища стана парламентарен секретар на транспортното министерство и влезе в борда на "Пристанище Варна". Калинките може и да са патент на ГЕРБ, обаче 

пеевците се оказаха далеч по-жилави и с по-голям размах

 

Младата надежда на НДСВ бързо се преориентира към ДПС, като междувременно стана зам.-министър на бедствията и авариите, при това с ключов ресор - Държавния резерв. Тогава не питахме Кой, а Защо? Чудехме се какви точно качества бяха трамплин на кариерата му. Докато се чудехме, гръмна скандал, който звучеше като край на кариерата на напористия Пеевски. И той беше заради "Булгартабак".

Пеевски бе централна фигура в грандиозен корупционен скандал през 2007 г., когато две следователки и Корнелия Нинова, тогава зам.-министър на икономиката, обвиниха шефа на националното следствие Ангел Александров, че ги е притискал и изнудвал във връзка с "Булгартабак", Държавния резерв и Комисията по хазарта. Александров пък обяви, че икономическият министър Румен Овчаров го е заплашвал с физическо ликвидиране. А тогавашният шеф на "Булгартабак" Христо Лачев се оплака, че е бил изнудван от Ангел Александров и Делян Пеевски (зам.-министър на бедствията и авариите). Пеевски и Нинова бяха уволнени. Пеевски беше разследван за използване на служебно положение за набавяне на противозаконна облага. "През януари - март 2006 г. настоявал "на близки до него фирми да бъде осигурена работа с "Булгартабак", срещу което ще се получи облага", обясниха от прокуратурата. "Ако бъдат събрани достатъчно данни, ще им бъдат повдигнати обвинения!", обясни Маргарита Попова, тогава прокурор и говорител на обвинението, а днес вицепрезидент.

Достатъчно данни, въпреки обилните записи със специални разузнавателни средства, не бяха събрани. Всички дела и проверки по БТ скандала от 2007 г. бяха прекратени, а в края на същата година бившият зам.- министър на бедствията стана следовател. От лятото на 2009 г. до днес Пеевски е депутат. Миналото лято се прицели в ДАНС и предизвика такава обществена експлозия, че едва не катурна кабинета и парламента. Кой знае на какви чудеса щяхме да станем свидетели, ако беше оглавил ДАНС, както се канеше и заканваше!

Защо обаче днес пак го "топят" за "Булгартабак"? Холдингът вече е 100% частен - след приватизацията през 2011 г., по времето на ГЕРБ, регистрираната в Австрия "БТ инвест" купи почти 80% от холдинга. Нещата изглеждаха ясни - фирмата бе дъщерна на руската ВТБ - Внешторгбанк, а банката на Василев КТБ се спрягаше като помощник в сделката. ДПС тихомълком благослови сделката за фирмата, от която зависи основната част от електората му. Сигурен знак, че тя е отишла в "правилните" ръце.

Но през февруари 2014 г. се разви гръмотевична буря с мирис на офшорки и тютюн  

"БТ инвест" смени собственика си и 80% от акциите на "Булгартабак" този път се оказаха буквално в две ръце - на анонимен гражданин, живеещ в чужбина. Формално купувачът бе лихтенщайнска офшорка, притежавана от друга офшорка - от едно арабско емирство. Тези фирми са само формални носители на права, а всъщност физическо лице ще упражнява контрола, обяви Комисията за защита на конкуренцията. И понеже ставало дума за физическо лице, което не развива бизнес, то можело да си остане анонимно. Така хем БТ е публична компания, хем (почти) никой не знае кой държи близо 80% от акциите. Знаят се само малки акционери - като базираното в Люксембург дружество E. Miroglio Finance и КТБ, които имат по 6-7%.

Междувременно депутатът Пеевски от ДПС се подписа като съавтор с колегата си Йордан Цонев под проектозакон за отбиване на офшорките от кранчетата на българската икономика - уж да станело ясно кой реално участва в обществени поръчки, концесии и приватизации, медии и прочее. Законът е приет и естествено не върши никаква работа - дори да се изпълнява стриктно, най-много ще ни отведе до някой скромен и неизвестен Джон, Ханс или Питър, 

който си изкарва прехраната, като си дава името и замества на хонорар истинския собственик за пред регистри и медии.

Че случаят с "Булгартабак" е точно такъв, за пореден път бе доказано покрай войната Пеевски-Василев. КТБ на два пъти се опитва да смени мениджмънта на компанията и да получи дивидент от печалбата - веднъж чрез E. Miroglio Finance SA и втори път - директно. Директорите на КТБ в прав текст обявиха, че прокурорската акция срещу Цветан Василев е започнала, когато банката е предприела мерки срещу две фирми, контролирани от Делян Пеевски и свързани с "Булгартабак", които не си обслужват кредитите. Те иронично натъртиха, че нито КЗК, нито КФН са успели да разберат кой е истинският собственик на тютюневия холдинг. Тирадата им само доказа публичната тайна, че КТБ с охота е финансирала икономически спорни, но политически "правилни" сделки. И че ще е големият губещ, когато се лиши от управленски гръб. В отговор "Булгартабак" пък обяви, че закрива всички сметки в банката. Всички тези действия ясно показват, че Делян Пеевски има пряко отношение и може да влияе върху работата на тютюневия холдинг и фирмите, свързани с него.

 

Дали той е физическото лице, което реално притежава "Булгартабак"?  

Отговор на този въпрос трябва да дадат две независими по закон комисии. Първата - Комисията за защита от конкуренцията, вече отказа да предостави тази информация с доста спорни мотиви. Втората - Комисията за финансов надзор, засега се е снишила и не е взела отношение по битката за контрол в една публична компания. Има трети фактор, ефектът от чиито действия за момента е трудно да се прогнозират - прокуратурата. Тя назначи проверка по сигнала на "Протестна мрежа" за неясно финансиране на Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, поиска и НАП да направи пълни данъчни ревизии на триото, привика на разпит Пеевски. От там също може да излязат интересни факти.

Следващият директен сблъсък между лобитата на Пеевски и Василев ще е на 30 юни, когато е насрочено редовно събрание на акционерите на "Булгартабак холдинг". В дневния ред са включени отчет за дейността, финансов отчет за 2013, решение какво да се прави с печалбата и др. Събитията на 30 юни може да се окажат ключови за бъдещето на холдинга и ключ за разгадаването на ролите и сблъсъка на двете групи акционери - кръга около Пеевски и кръга на Цветан Василев и КТБ. Истината обаче е, че докато държавните контролни, надзорни, правоохранителни и правораздавателни органи не си вършат работата, "Булгартабак" ще зее като кутията на Пандора, от която все ще изскачат скандали. И всички напразно ще се питаме КОЙ стои зад Пеевски и КОЙ държи 80% от "Булгартабак".